Šimpanz Bongo v novém

Povedlo se, Bongo si užívá nové expozice, která nese jeho jméno.


Šimpanz Bongo v novém

 

Bongo se dočkal nové prostorné vnitřní ubikace a velkého přírodního venkovního prostoru. Téměř přesně po dvou letech od zahájení projektu, který byl dvakrát pozastaven z důvodu pandemie, mohl být pavilon dokončen a zprovozněn.  

Stěhování lidoopů je z hlediska náročnosti jedním z nejnebezpečnějších a nejsložitějších přesunů. 

Samotnému, sice krátkému, přesunu předcházela dlouhá příprava zvířete. Po obdržení zdravotních výsledků, přihlédnutí k fyzické kondici a psychickému stavu Bonga byl termín stěhování stanoven na sobotu 3.12. v ranních hodinách.

V den "D" by se napětí v zoo dalo krájet. Tým složený z ošetřovatelů, veterinářů a technické podpory přesto jednal profesionálně a zodpovědně. Samotná akce tak proběhla hladce během několika minut. Zároveň byla provedena kompletní zdravotní prohlídka šimpanze, jejíž závěrem bylo slovo veterinářů - naprosto zdráv!!

Reakce Bonga na nové bydlení byla pro všechny největší odměnou. Spokojenost a klid vyzařoval na všechny strany. 

Po pár dnech důkladného prozkoumávání a seznamování s vnitřním prostorem byl Bongo vpuštěn do přírodního výběhu. První setkání s travnatým povrchem a neznámým ohraničením prostoru bylo dalším novým zážitkem. Expozice nabízí rozhled do neznámých míst v zoo, podněcuje širší smyslové vnímání a zaručuje mnohem více možností pro enrichment.

Nyní už Bongo vyhlíží návštěvníky z důstojné nové expozice, která je situována pro vzájemné pozorování ve vnitř i venku.

Za pomoc s financováním projektu děkujeme návštěvníkům zoo, členům Grossberg Teulfes, kteří uspořádali řadu charitativních aktivit a mnoha dalším dárcům. 

 

 

 

 


Ilustrační fotografie k článku Bongo vypráví

Bongo vypráví

Bongo , šimpanz žijící v zoologické zahradě ve Dvorci u Borovan Vám bude vyprávět co mu jeho ošetřovatel povídal o tom co se dělo než do této zoo přišel.

Ilustrační fotografie k článku Vánoce v zoo

Vánoce v zoo

Den očekávání, radosti a překvapení. Na Ježíška se těší každý i zvířata v zoo.

Ilustrační fotografie k článku Sedm let se šimpanzem Bongem

Sedm let se šimpanzem Bongem

V neděli 15.9. proběhla akce na podporu výstavby nové expozice pro šimpanze.

Ilustrační fotografie k článku Šimpanzí den

Šimpanzí den

13. září jsme si připomněli 8 let života šimpanze Bonga v naší přítomnosti.

Ilustrační fotografie k článku Šimpanz Bongo v novém

Šimpanz Bongo v novém

Povedlo se, Bongo si užívá nové expozice, která nese jeho jméno.