Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Přihlášení
Login:
Heslo:
Zapomenuté heslo
Zapomenuté heslo
Email:
<< Zpět na příhlášení
Přihlásit

Chovaná zvířata v ZOO Dvorec

Kompletní lexikon zvířat, které naleznete v ZOO Dvorec.

Iustrační foto k Šimpanz učenlivý

Šimpanz učenlivý

(Pan troglodytes)
Šimpanz učenlivý je africký lidoop a zároveň je nejbližším žijícím příbuzným člověka a je mu ze všech primátů nejpodobnější.
Iustrační foto k Gibon lar

Gibon lar

(Hylobates lar)
Gibon lar, též gibon běloruký je pravděpodobně nejznámějším druhem gibona a tudíž i celé čeledi gibonovitých.
Iustrační foto k Pavián babuin

Pavián babuin

(Papio cynocephalus)
Pavián babuin je úzkonosý primát z čeledi kočkodanovitých. Má tři poddruhy.
Iustrační foto k Kočkodan obecný

Kočkodan obecný

(Chlorocebus aethiops)
Úzkonosý primát z Afriky z čeledi kočkodanovitých vyskytující se v šesti poddruzích.
Iustrační foto k Lemur kata

Lemur kata

(Lemur catta)
Lemur kata patří do řádu primátů, podřádu poloopice, konkrétně do čeledi denní lemurů. Je endemitem ostrova Madagaskar a zároveň nejrozšířenějším druhem na tomto ostrově.
Iustrační foto k Mirikina Azarova

Mirikina Azarova

(Aotus azarae)
Druh noční ploskonosé opice. Obývá pralesní deštné i sušší oblasti Jižní a Střední Ameriky. Vyskytuje se od pobřeží až po horské lesy ve výškách kolem 3200 metrů nad mořem.
Iustrační foto k Tamarín pinčí

Tamarín pinčí

(Saguinus oedipus)
Tamarín pinčí je malý zástupce čeledi kosmanovitých. Patří mezi denní primáty.
Iustrační foto k Tamarín bělohubý

Tamarín bělohubý

(Saguinus labiatus)
Tamarín bělohubý je malý primát z čeledi kosmanovitých.
Iustrační foto k Tamarín sedlový

Tamarín sedlový

(Saguinus fusciollis)
Tamarín sedlový je zástupce čeledi kosmanovitých.
Iustrační foto k Kosman bělovousý

Kosman bělovousý

(Callithrix jacchus)
Kosman bělovousý patří mezi drápkaté opičky z čeledi kosmanovitých.
Iustrační foto k Daman skalní

Daman skalní

(Procavia capensis)
Jedná se o větší druh damana, savec připomínající králíka nebo morče, nicméně příbuzný spíše sirénám a slonům.
Iustrační foto k Lev jihoafrický bílý

Lev jihoafrický bílý

(Panthera leo krugeri)
Lev jihoafrický žije pouze v Jižní Africe v Timbabati a v Krugerovo národním parku.
Iustrační foto k Lev pustinný

Lev pustinný

(Panthera leo)
Lev pustinný je savec z čeledi kočkovitých a jeden ze čtyř druhů velkých koček rodu Panthera. Lev je po tygrovi druhá největší kočkovitá šelma.
Iustrační foto k Tygr ussurijský

Tygr ussurijský

(Panthera tigris altaica)
Tygr ussurijský je největší kočkovitou šelmou.
Iustrační foto k Tygr indický bílý

Tygr indický bílý

(Panthera tigris tigris)
Tygr indický je nejpočetnější druh tygra. Jako jedinný tygr může vytvářet barevnou bílou mutaci. Nejedná se o albinismus, ale o odchylku ve zbarvení.Bílé zbarvení je recesivní mutace, která byla v přírodě zdokumentována jen u indických tygrů. Odhaduje se, že zhruba na 15 000 běžně zbarvených indických tygrů připadá jeden bílý tygr.
Iustrační foto k Levhart skvrnitý

Levhart skvrnitý

(Panthera pardus)
Levhart skvrnitý je nejrozšířenější velkou kočkovitou šelmou. Elegantní šelma, ketrá bývá často přirovnávána k jaguárovi.
Iustrační foto k Rys ostrovid

Rys ostrovid

(Lynx lynx)
Rys ostrovid je středně velká kočkovitá šelma přirozeně se vyskytující v Eurasii. Je největší kočkovitou šelmou Evropy a náleží mezi druhy chráněné Bernskou konvencí. Podle českých zákonů náleží mezi silně ohrožené a chráněné druhy, které nelze lovit.
Iustrační foto k Pes hyenový

Pes hyenový

(Lycaon pictus)
Psovitá šelma s nápadným zbarvením, vyskutující se převážně v subsaharské Africe. Žije ve smečkách kde vládne složitá hierarchie. Jedná se úspěšné lovce, kteří jsou schopni ve smečce ulovit několikanásobně větší kořist, než jsou sami.
Iustrační foto k Šakal čabrakový

Šakal čabrakový

(Canis mesomelas)
Šakal čabrakový je psovitá šelma.
Iustrační foto k Vlk euroasijský

Vlk euroasijský

(Canis lupus)
Vlk eurasijský je psovitá šelma a poddruh vlka obecného.
Iustrační foto k Medvěd hnědý

Medvěd hnědý

(Ursus arctos)
Medvěd hnědý je medvědovitá šelma a jediný zástupce své čeledi, který se vyskytoval a vzácně i vyskytuje na území České republiky. Jde o největší evropskou šelmu a spolu s medvědem ledním o vůbec největší recentní druh suchozemského predátora
Iustrační foto k Hyena skrvnitá

Hyena skrvnitá

(Crocuta crocuta)
Je nejhojnější velkou africkou šelmou a zároveň největší hyenou vyskytující se jižně od Sahary.
Iustrační foto k Surikata vlnkovaná

Surikata vlnkovaná

(Suricata suricatta)
Je denní promykovitá šelma, která obývá skalnaté i písčité oblasti jihozápadní Afriky.
Iustrační foto k Cibetka africká

Cibetka africká

(Civettictis civetta)
Iustrační foto k Ženetka savanová

Ženetka savanová

(Genetta thierryi)
Ženetky savanové jsou velmi málo chovanými zvířaty v zoologických zahradách. V ČR jsou pouze dvě zahrady, které chovají tento druh ženetek.
Iustrační foto k Ženetka levhartí

Ženetka levhartí

(Genetta maculata )
Zoo Dvorec je držitelem jediného páru v ČR. V roce 1830 byl chován jeden exemplář ve zvěřinci v Londýně.
Iustrační foto k Fenek berberský

Fenek berberský

(Vulpes zerda)
Malá pouštní šelma, nejmenší druh lišky s největšíma ušima v poměru k tělu.
Ilustrační foto k Mangusta žíhaná

Mangusta žíhaná

(Mungos mungo)
Iustrační foto k Ovíječ filipínský

Ovíječ filipínský

(Paradoxurus hermaphroditus)
Ovíječ skvrnitý je malá cibetkovitá šelmička s šedočerným zbarvením srsti.
Iustrační foto k Nosál červený

Nosál červený

(Nasua nasua)
Nosál červený je medvídkovitá šelma s dobře vyvinutým nosem, který je schopen otáčet o 45°.
Iustrační foto k Zoborožec šedolící

Zoborožec šedolící

(Ceratogymna brevis)
Zoborožec je pták z řádu srostloprstých. Vyznačuje se mohutným zobákem a černou barvou.
Iustrační foto k Zoborožec naříkavý

Zoborožec naříkavý

(Bycanistes bucinator)
Zoborožec naříkavý známý také jako zoborožec křiklavý,je středně velkým druhem zoborožce.
Iustrační foto k Ara ararauna

Ara ararauna

(Ara ararauna)
Ara ararauna je nejznámější papoušek z rodu Ara.
Iustrační foto k Ara zelenokřídlý

Ara zelenokřídlý

(Ara chloroptera)
Ara zelenokřídlý je pestře zbarvený papoušek a druhý největší a nejznámější z rodu ara.
Iustrační foto k Amazoňan kubánský

Amazoňan kubánský

(Amazaona leucocephala)
Amazoňan kubánský je druh středně velkého ptáka s převážně světle zeleným zbarvením. Současně je i jedním z nejdéle známých jihoamerických papoušků vůbec.
Iustrační foto k Kakadu bílý

Kakadu bílý

(Cacatua alba)
Kakadu bílý je velký papoušek z čeledi kakaduovitých.
Iustrační foto k Ibis posvátný

Ibis posvátný

(Threskiornis aethiopicus)
Vyskytuje se na území Afriky, na jih od Sahary a v povodí Nilu, v Egyptě byl vyhuben v 19. století.
Iustrační foto k Jeřáb královský

Jeřáb královský

(Balcarica regulorum)
Jeřáb královský dříve nazývaný korunkatý je velký pták s dlouhýma nohama a korunkou na hlavě. Spolu s jeřábem pavím je zástupcem čeledi jeřábovitých.
Iustrační foto k Pelikán bílý

Pelikán bílý

(Pelecanus onocrotalus)
Velký vodní pták z čeledi pelikánovitých.
Iustrační foto k Nandu pampový

Nandu pampový

(Rhea americana)
Je velký, nelétavý pták podobný pštrosovi.
Iustrační foto k Hroch obojživelný

Hroch obojživelný

(Hippopotamus amphibius)
Též nazývaný „říční kůň“ je velký sudokopytník z čeledi hrochovitých, adaptovaný k životu ve vodním prostředí. Vyskytuje se v Africe na jih od Sahary.
Iustrační foto k Zebra Chapmanova

Zebra Chapmanova

(Equus quagga chapmani)
Zebra Chapmanova (Equus quagga chapmani) je jedním z 5 žijících poddruhů zebry stepní (Equus quagga).
Iustrační foto k Přímorožec šavlorohý

Přímorožec šavlorohý

(Oryx dammah)
Přímorožec šavlorohý ja africká antilopa.
Iustrační foto k Pakůň žíhaný modrý

Pakůň žíhaný modrý

(Connochaetes taurinus taurinus)
Pakůň modrý je jedním z pěti poddruhů pakoně žíhaného.
Iustrační foto k Antilopa losí

Antilopa losí

(Taurotragus oryx)
Antilopa losí je velký druh přežvýkavého kopytníka.
Iustrační foto k Buvol domácí

Buvol domácí

(Bubalus arnee f. bubalis)
Buvol domácí je mohutný tur, též nazývaný vodní buvol nebo kerabau a je domestikovanou formou buvola arni.
Iustrační foto k Watusi

Watusi

(Watusi)
Watusi neboli Vahumský skot je plemeno středně velkého domácího skotu.
Iustrační foto k Lama guanako

Lama guanako

(Lama guanicoe)
Lama guanako je sudokopytník z čeledi velbloudovitých.
Iustrační foto k Velbloud dvouhrbý

Velbloud dvouhrbý

(Camelus bactrianus)
Velbloud dvouhrbý známý také jako drabař je velký sudokopytník. Divoká forma velblouda dvouhrbého je zařazena na osmé místo v žebříčku ohroženosti.
Iustrační foto k Koza kamerunská

Koza kamerunská

(Capra hircus)
Kamerunská koza je nejmenší plemeno kozy domácí.
Iustrační foto k Tapír jihoamerický

Tapír jihoamerický

(Tapirus terresstris)
Velký lichokopytník z čeledi tapírovitých.
Iustrační foto k Kapybara

Kapybara

(Hydrochoerus hydrochaeris)
Největší žijící hlodavec.
Iustrační foto k Kuandu obecný

Kuandu obecný

(Coendou prehensilis)
Kuandu je hlodavec z čeledi urzonovitých.
Iustrační foto k Dikobraz obecný

Dikobraz obecný

(Hystrix cristata)
Dikobraz obecný je největší druh dikobraza.
Iustrační foto k Mara stepní

Mara stepní

(Dolichotis patagonum)
Velký hlodavec obývající vyprahlé pastviny a otevřené polopouště.
Iustrační foto k Pekari páskovaný

Pekari páskovaný

(Tayassu tajacu)
Pekari páskovaný je středně velký sudokopytník z čeledi pekariovitých, rozšířenější a známější ze dvou zástupců rodu Tayassu.
Iustrační foto k Pásovec štětinatý

Pásovec štětinatý

(Chaetophractus villosus)
Pásovec štětinatý patří mezi nejpočetnější a největší pásovce v Jižní Americe.
Iustrační foto k Tana severní

Tana severní

(Tupaia belangeri)
Je drobný savec z čeledi tanovitých.
Iustrační foto k Kaloň egyptský

Kaloň egyptský

(Rousettus Aegyptiacus)
Je jediným druhem kaloně, vyskytujícím se v Evropě (zasahuje na Kypr).
Iustrační foto k Kaloň plavý

Kaloň plavý

(Eidolon helvum)
Kaloň plavý dostal své druhové jméno od hedvábně nažloutlé barvy svého těla. Vyskytuje se na území Arabského poloostrova a v Africe jižně od Sahary.
Iustrační foto k Želva ostruhatá

Želva ostruhatá

(Centrochelys sulcata)
Je třetí největší suchozemská želva obývající subsaharské oblasti Afriky.
Iustrační foto k Želva pardálí

Želva pardálí

(Stigmochelys pardalis)
Druhá největší suchozemská želva žijící v Africe.
Iustrační foto k Želva pralesní

Želva pralesní

(Chelonoidis denticulata)
Suchozemské želva vyskytující se v Amazonii. Domorodci ji nazývají morrocoy, woyamou nebo wayamo. Jedná se o třetí největší pevninskou a celkově o pátou největší želvu na světě.
Iustrační foto k Kajmanka dravá

Kajmanka dravá

(Chelydra serpentina)
Iustrační foto k Kožnatka čínská

Kožnatka čínská

(Pelodiscus sinencis)
Iustrační foto k Tereka hnědá

Tereka hnědá

(Pelusios castaneus)
Iustrační foto k Krokodýl nilský

Krokodýl nilský

(Crocodylus niloticus)
Krokodýl nilský ( Crocodylus niloticus) nejhojnější a nejznámější druh krokodýla, patří rovněž k druhům, dorůstajícím největší velikosti. Vyskytuje se na většině území Afriky.
Iustrační foto k Krokodýl nilský jihoafrický

Krokodýl nilský jihoafrický

(Crocodylus niloticus cowie)
Iustrační foto k Trnorep skalní

Trnorep skalní

(Uromastyx acanthinura)
Iustrační foto k Kobra asheova

Kobra asheova

(Naja ashei)
Iustrační foto k Kobra černá

Kobra černá

(Naja melanoleuca)
Iustrační foto k Kobra černokrká

Kobra černokrká

(Naja nigricollis)
Iustrační foto k Kobra červená

Kobra červená

(Naja pallida)
Iustrační foto k Kobra čínská

Kobra čínská

(Naja atra)
Iustrační foto k Kobra egyptská

Kobra egyptská

(Naja haje legionis)
Iustrační foto k Kobra egyptská

Kobra egyptská

(Naja haje haje)
Iustrační foto k Kobra monoklová sufánská

Kobra monoklová sufánská

(Naja kaouthia suphanensis)
Iustrační foto k Kobra indická

Kobra indická

(Naja naja)
Iustrační foto k Kobra cejlonská

Kobra cejlonská

(Naja naja polyocellata)
Iustrační foto k Kobra kapská

Kobra kapská

(Naja nivea)
Iustrační foto k Kobra monoklová

Kobra monoklová

(Naja kaouthia)
Iustrační foto k Kobra nubijská

Kobra nubijská

(Naja nubiae)
Iustrační foto k Kobra samarská

Kobra samarská

(Naja samarensis)
Iustrační foto k Kobra siamská

Kobra siamská

(Naja siamensis)
Iustrační foto k Kobra Anchietova

Kobra Anchietova

(Naja anchietae)
Kobra Anchietova též nazývaná angolská patří mezi málo chované silně agresivní hady.
Iustrační foto k Kobra kroužkovaná

Kobra kroužkovaná

(Naja annulifera annulifera)
Iustrační foto k Kobra mozambická

Kobra mozambická

(Naja mossambica mossambica)
Iustrační foto k Kobra zebrovaná

Kobra zebrovaná

(Naja nigricincta)
Naja nigricincta je druh plivající kobry rodu Naja ; je původem z části jižní Afriky . Tento druh byl dlouho považován za poddruh kobry černokrké  Naja nigricollis, ale morfologické a genetické rozdíly vedly k jeho uznání jako samostatný druh dorůstající maximálně 120 až 150 centimetrů.
Iustrační foto k Kobra jávská

Kobra jávská

(Naja sputatrix)
Iustrační foto k Kobra sumatránská

Kobra sumatránská

(Naja sumatrana)
Ilustrační foto k Kobra filipínská

Kobra filipínská

(Naja philippinensis)
Iustrační foto k Zmije gabunská

Zmije gabunská

(Bitis gabonica rhinoceros)
Iustrační foto k Kobra Pakistánská

Kobra Pakistánská

(Naja naja karachiensis)
Naja naja karachiensis je poddruh kobry indické z výskytem v Pakistánu. Jedná se o přibližně 2 metry velkého hada, který se může dožívat věku až přibližně 24 let
Iustrační foto k Kobra jávská

Kobra jávská

(Naja sputatrix )
Iustrační foto k Kobra královská

Kobra královská

(Ophiophagus hannah)
Iustrační foto k Kobra obojková

Kobra obojková

(Hemachatus haemachatus)
Jedovatý had z čeledi korálovcovitých. Nejedná se o tzv. pravou kobru z rodu Naja, patří do samostatného rodu Hemachatus.
Iustrační foto k Mamba zelená úzkohlavá

Mamba zelená úzkohlavá

(Dendroaspis angusticeps)
Iustrační foto k Mamba západoafrická

Mamba západoafrická

(Dendroaspis viridis)
Iustrační foto k Mamba černá

Mamba černá

(Dendroaspis polylepis)
Je největším jedovatým hadem na území Afriky. Obvykle dorůstá délky 2,5 metru, může však dosáhnout i délky přes 4,5 metru.