Odešla lvice Nina

Život v zoo nepřináší jenom hezké chvilky. Bohužel přichází dny, které jsou těžké a plné nechtěných rozhodnutí. Mezi takové dny se zařadil 24. únor 2022.


Odešla lvice Nina
27.2.2022 3537x Příběhy zvířátek

Nina - samice lva pustinného (Panthera leo)

První příznaky nemoci byly zaznamenány před deseti dny. Po dnech intenzivní veterinární péče a snahy o její záchranu jsme boj prohráli.

Zdravotní a psychický stav se nedařilo přes podávání léků stabilizovat. Nepomohla změna medikace, postupně přestala přijímat potravu a obtěžoval ji také kontakt s mládětem. Celkové zhoršení zdravotního stavu a viditelné bolesti vedly k rozhodnutí život Niny ukončit. Důvodem tak rychlé změny ve zdravotním stavu bylo onemocnění vnitřních orgánů, selhání funkce slinivky a ledvin.

Život Niny započal v červnu 2010 na Slovensku. Do dvorecké zoo přišla na konci roku 2012. Zde se sblížila se samcem Ugasem, se kterým tvořila harmonický pár až doposud. Společně se stali rodiči čtyř mláďat (Nelson, Kristián II., Shina a Vratislav.).

V zoo zanechala půlročního lvíčka Vratislava, který bude vyrůstat s otcem Ugasem. Kluci to budou muset zvládnout sami. Vratislav již není na mateřském mléce závislý a s otcem velmi dobře vychází. Také je pravděpodobné, že po dosažení dospělosti bude spojen se starším bratrem Kristiánem II..

Shina odcestovala v lednu 2022 do Mexika.

 

 


Ilustrační fotografie k článku První mládě roku 2017

První mládě roku 2017

Mládě lva pustinného přišlo na svět v lednu.

Ilustrační fotografie k článku Křest lvíčete

Křest lvíčete

V první březnovou sobotu (4.3.2017) jsme společně s hercem panem Ondřejem Veselým pokřtili lvíče Shinu. Krásné počasí, sympatický kmotr, fascinující lvíče a příjemní návštěvníci, to vše vytvořilo krásnou atmosféru, kterou si všichni užili.

Ilustrační fotografie k článku Mláďata roku 2017

Mláďata roku 2017

V tomto roce oslavila zoologická zahrada významné jubileum 10 let existence. Byl to rok plný nečekaných událostí a nezačal úplně podle našich představ a plánů. Postupně se vše otočilo k dobrému a zvířata se začala odvděčovat krásnými přírůstky. Rozmnožující se zvíře ...

Ilustrační fotografie k článku Odešla lvice Nina

Odešla lvice Nina

Život v zoo nepřináší jenom hezké chvilky. Bohužel přichází dny, které jsou těžké a plné nechtěných rozhodnutí. Mezi takové dny se zařadil 24. únor 2022.

Ilustrační fotografie k článku Shina

Shina

Malý zázrak, který se stal před čtyřmi roky.