Narozen v kalamitě

Náladu v zoo zvedla krásná událost. Skupina kaloňů se rozrostla o dalšího člena.


Narozen v kalamitě
7.12.2023 2092x Mláďata

Není příjemnějších chvilek v zoo, než je přivítání nového života.

Události posledních dní nebyly příznivé a starosti s odtraňováním sněhu nám nadělaly vrásky. Každá pozitivní událost přináší radost a povzbuzení do další práce. 

Jedna taková událost se stala během sobotního sněhové kalamity. Již jsme byli unaveni z brodění se sněhem, z odstraňování překážek na cestě ke zvířatům a starostí o jejich bezpečí. Nečekali jsme, že nám kaloni připraví milé překvapení. Během kontroly zvířat v ubikacích se ošetřovatelce ukázalo nové mládě kaloně plavého. Matka ho měla pečlivě ukryté pod křídlem a zahřívala ho. V té době nešel elektrický proud a tak vše probíhalo za pomoci baterek a přenosných svítidel. Spukina se k mláděti chová velmi starostlivě a tak i vyfocení mláděte nebylo jednoduché.

Malý kaloň je tak našim světýlkem a nadějí.

Narozen v kalamitě

Kaloň plavý (Eidolon helvum) je vysoce společenský druh. Žije obvykle ve skupinách čítajících nad 100 000 jedinců a občas jejich početnost může dosáhnout téměř jeden milion. Kaloni v noci opouští své úkryty v menších skupinách a pátrají po jídle.

Křídla jsou černá a chlupy na zádech jsou bledé a žlutohnědé. Samci jsou obvykle jasně oranžoví a samice nažloutlé. Kaloni mají velké tváře, oči a uši. Srdce dosahuje značných rozměrů. Samci jsou mírně větší než samice. Své druhové jméno získal od hedvábně nažloutlé barvy svého těla. Vyskytuje se na území Arabského poloostrova a v Africe jižně od Sahary.

Březost trvá 4 měsíce, není vázána ročním obdobím a rodí se jedno mládě.

Na seznamu ohrožených druhů v Červeném seznamu IUCN je veden jako téměř ohrožený druh.


Ilustrační fotografie k článku Odchov kaloně plavého

Odchov kaloně plavého

Kaloně plavé (Eidolon helvum) se podařilo rozmnožit.

Ilustrační fotografie k článku Wanawake

Wanawake

Pavilonek Wanawake se podařilo otevřít ještě před prázdninami.

Ilustrační fotografie k článku Narozen v kalamitě

Narozen v kalamitě

Náladu v zoo zvedla krásná událost. Skupina kaloňů se rozrostla o dalšího člena.