Prvním mládětem roku je gibon.

Skupinka gibonů čítala před dvěma roky čtyři členy. Velkou radost nám nadělila samice do třetice, 7.února porodila dvojčata. Jedná se o světový úspěch.


Prvním mládětem roku je gibon.
Ambrožová 5.3.2018 4208x NovinkyMláďata

V roce 2013 byl do zoo přivezen první gibon lar. Jedalo se o mladého samce (Junior). V červenci 2014 přicestovala samice (Peggy) z německé zoo. Ihned po spojení obou zvířat přeskočila jiskra. Výsledkem této lásky bylo narození prvního mláděte, 8.2.2015 kdy porodila Peggy samečka, který byl pokřtěn Hellboy. 

Ošetřovatele ani ve snu nenapadlo jak moc se giboni mají rádi a rozhodnou se pokračovat v rozšiřování rodiny. Druhý březen byl dnem, který naboural všechna fakta o chovu gibonů, na svět přišla samička Mia.

Už na koci roku 2017 jsme tušili, že je samice opět březí a bylo počítáno s porodem na přelomu ledna a února. Rok 2018 započal v odchovu gibonů až šokujícím překvapením. Tentokrát Peggy porodila 7.2.2018 dvojčata. 

Jedno mládě schovávala ve svém objetí a druhé bylo nalezeno mrtvé. Jakoby se snažila dohnat rok kdy neporodila mládě. Příroda sama vyřešila nepřirozenou situaci. Odchov dvojčat by mohl mýt pro samici naprosto fatální následek. S velkou obavou o samici i přeživší mládě byla nařízena karanténa v ubikaci gibonů. Zda jde o samici nebo samce zatím nevíme. Mláďata s rodí bez srsti a matka je nepouští ze svého objetí. Pohlaví není v tuto chvíli důležité a zjistíme ho později.

Celou rodinu gibonů bude možné vidět jakmile se oteplí.

Úspěch na světové úrovni je už to, že v průběhu třech let třikrát zabřezla a porodila čtyři mláďata.

Proč se jedná o světový úspěch?

Giboni se rozmnožují celoročně, samice přichází do říje každých 30 dní. Březost trvá asi 210 dní, pak se rodí jediné, lysé mládě. Je odstaveno až ve dvou letech a zůstává s rodinou až do dosažení pohlavní dospělosti, to znamená asi do 9 let věku. Dospívající gibon je vyhnán rodičem stejného pohlaví, tzn. otec vyhání samečky a matka samičky. Gibon lar se může dožít 30 až 40 let. Četnost rozmnožování probíhá v intervalu 4 až 5 let.


Ilustrační fotografie k článku Prvním mládětem roku je gibon.

Prvním mládětem roku je gibon.

Skupinka gibonů čítala před dvěma roky čtyři členy. Velkou radost nám nadělila samice do třetice, 7.února porodila dvojčata. Jedná se o světový úspěch.

Ilustrační fotografie k článku Gibon lar, též gibon běloruký

Gibon lar, též gibon běloruký

je pravděpodobně nejznámějším druhem gibona a tudíž i celé čeledi gibonovití. Gibon lar je stejně jako jiní giboni, vysoce specializovaný na život v korunách stromů.

Ilustrační fotografie k článku Hellboy a Oliver mají narozeniny

Hellboy a Oliver mají narozeniny

Bratři, kteří se narodili v odstupu třech let téměř ve stejný den. Narozeniny slavili 8. 2. 2019. Hellboy oslavil 4 roky a Oliver 1 rok.

Ilustrační fotografie k článku Gibon jako dáreček

Gibon jako dáreček

Největším oceněním práce ošetřovatelů je zdravé, prosperující a rozmnožující se zvíře. Dárek, který obdrželi jen pár dní před Štědrým dnem, je mládě gibona lara.

Ilustrační fotografie k článku Ještě neoslavila první rok a už má dalšího sourozence

Ještě neoslavila první rok a už má dalšího sourozence

Malá samička gibona lara Megi přišla na svět přesně před rokem. Neuplynul ani jeden rok a rodiče jí pořídili dalšího sourozence. Vánoce tak oslaví jako pětičlenná rodina.