Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Přihlášení
Login:
Heslo:
Zapomenuté heslo
Zapomenuté heslo
Email:
<< Zpět na příhlášení
Přihlásit

Mládě mary stepní

Zajíc, srna nebo klokan? Kdo je to mara stepní? Jihoamerický hlodavec většího vzrůstu, hnědé barvy a velkýma očima.


Mládě mary stepní
16.8.2021 499x Běžný den

Mládě mary stepní

Druhý srpnový týden přinesl ošetřovatelkám krásné zdravé mládě, pracovně řečeno "marátko".

Mara stepní (Dolichotis patagonum) je hlodavec obývající vyprahlé pastviny a polopouště Jižní Ameriky. Žijí ve skupinách a živí se převážně travinami, listy, okusy větviček, případně i plody rostlin. Pohybují se chůzí a vyskakováním do výšky odrazem všech čtyř nohou. Proto bývá občas přirovnávána ke klokanovi. Její dlouhé uši zase připomínají zajíce a hnědá barva srsti na těle s bílým doplněním na zadečku zase často přivádí k myšlence, že by se mohlo jednat o srnku.

Velmi rády si vyhrabávají nory, do kterých zároveň rodí mláďata. Samice porodí po tří měsíční březosti 1-3 dokonalá mláďata. Po narození jsou sice závislá na mateřském mléku, ale už mají schopnost přijímat tuhou stravu a následovat skupinu za potravou. Vypadají stejně jako rodiče a dospělí jedinci. 

Nedožívají se vysokého věku jako jiní savci stejné velikosti a od toho se také odráží pohlavní dospělost, vývoj a reprodukční život.

V zoo chováme mary ve společenství dalších jihoamerických zvířat tapíra, kapybary a nandu pampového. 

Mladý pár mar stepních byl přivezen na podzim roku 2020 ze ZOO Brno. 

Najít mládě v členitém terénu nabízejícím mnoho úkrytů je někdy složité pro samotné ošetřovatele.