Odchov vzácné opičky

V polovině března se v rodině tamarínů sedlových narodilo jediné. Každé mládě je pro zachování druhu velmi důležité.


Odchov vzácné opičky
20.3.2023 754x Mláďata

Rodičovský pár nepatří mezi nejmladší, přesto se zadařilo a narodilo se jedno mládě. Jedináček není u těchto marmoset primátů běžný. Většinou dochází k porodům dvojčat, výjimečně i trojčat. 

Tamaríni sedloví jsou vysoce ohroženým druhem jihoamerických drápkatých opiček. Každé narozené mládě je velmi cenné pro zachování živočišného druhu. V Evropě jsou chováni pouze ve čtyřech zoologických zahradách. Ne ve všech se reprodukce daří.

Zajímavostí je, že o mláďata pečuje celá skupina. Matka si je přebírá pouze na kojení. Mladí se drží na srsti rodičů a odrostlých sourozenců, pro které je důležité účastnit se péče o mladší sourozence. Zkušenost z péče zúročí během svých vlastních odchovů. Pokud nemá možnost vidět páření, porod a následnou péči o mladé, může docházek k problémům s vlastní reprodukcí.

Narození tohoto mláděte je důležitou událostí ve skupině tamarínů, která se skládá z rodičů a dvouletých mláďat. Ta by měla v době než opustí rodinu získat cenné zkušenosti.

Drápkaté opičky jsou tak trochu potravní specialisté. Jídelníček se skládá ze zeleniny a částečně ovoce, speciálních kašiček, velkého podílu hmyzu a arabské gumy (pryskyřice), kterou vyšťourávají pod kůrou stromů.                                       

 


Ilustrační fotografie k článku Mláďata roku 2017

Mláďata roku 2017

V tomto roce oslavila zoologická zahrada významné jubileum 10 let existence. Byl to rok plný nečekaných událostí a nezačal úplně podle našich představ a plánů. Postupně se vše otočilo k dobrému a zvířata se začala odvděčovat krásnými přírůstky. Rozmnožující se zvíře ...

Ilustrační fotografie k článku Nejmenší primáti světa

Nejmenší primáti světa

Mini lidičky v novém pavilonu.

Ilustrační fotografie k článku Mláďata narozená v září jen "září"

Mláďata narozená v září jen "září"

Odchov tamarína sedlového (Saguinus fuscicollis) a pakoně žíhaného modrého (Connochaetes taurinus taurinus) považujeme za chovatelský úspěch.

Ilustrační fotografie k článku Odchov vzácné opičky

Odchov vzácné opičky

V polovině března se v rodině tamarínů sedlových narodilo jediné. Každé mládě je pro zachování druhu velmi důležité.