Mangusty u zubaře

Když zvířata potřebují odbornou pomoc přijde na řadu veterinární péče.


Mangusty u zubaře
18.3.2024 257x Běžný den

Není to nic výjimečného, že zvířata v zoologických zahradách onemocní. I přes to, že je jim poskytována intenzivní péče ošetřovatelů, kvalitní strava a veterinární péče, může dojít ke zdravotním komplikacím.

Abychom včas předešli závažným onemocněním, která by mohla vézt k nevratným a trvalým zdravotním problémům zvířat, jsou prováděny pravidelné kontroly. Ve skutečnosti to probíhá tak, že zvířata jsou například během "inventury", ale i v průběhu roku vážena, vizuálně i hmatem kontrolována. Není možné vyšetřit a kontrolovat stejně všechny druhy zvířat. U menších druhů je prováděna kontrola přímým kontaktem. Díky těmto kontrolám dochází k včasnému odhalení problémů, které nejsou na první pohled viditelné a zvířata neprojevují známky onemocnění.

Mangusty u zubaře

Zdravotní komplikace u mangust tmavých (Crossarchus obscurus) v dutině ústní byly potvrzeny při pravidelné veterinární kontrole. Problémy vyžadovaly zásah specializovaným veterinárním lékařem na klinice. Obě zvířata odjela spolu s ošetřovateli za dentistou-specialistou na Veterinární kliniku Vltava v Českých Budějovicích.

Mangusty u zubaře

Zde se podrobily dentální hygieně, odstranění zubního kamene a preventivnímu odběru krve.

Anestezie u takto malých houževnatých zvířat může být někdy problém. Oba zvládali průběh operace velmi dobře a po návratu do své expozice se u nich neprojevili žádné negativní reakce. Druhý den s velkým očekáváním vyhlíželi ošetřovatelku s miskou plnou žrádla.

Mangusty tmavé nejsou častými chovanci zoologických zahrad a tak nebylo jednoduché zjistit příčinu jejich problémů. U jiných druhů mangust nejsou obdobné problémy známy. Zároveň však bylo zjištěno, že se s podobnými problémy potýkají i jiná chovatelská zařízení.

Díky spolupráci veterinářů a ošetřovatelů se zásah povedl.

Mangusta tmavá | ZOO Dvorec - máme rádi zvířata