Mangusta tmavá

Malá šelmička s protáhlým čumákem a dlouhými drápy.


Mangusta tmavá

Jedná se o denní živočichy, kteří mohou být aktivní i za měsíčních nocí. Žijí na zemi. Jsou to sociální zvířata a žijí v rodinných skupinách. Vyhrabávají si vlastní rozsáhlé nory v jílových půdách.

Mají vysoce vyvinutý zrak. K vyhledávání jim dále slouží dobrý čich a sluch. Na předních nohách mají dlouhé drápy. Jsou velmi zvědavé a zajímají se o každou změnu v jejich prostředí.

Hlavními predátory jsou draví ptáci (orli,..) a šelmy (šakali, malé kočky,..). Ve velké skupině se před šakalem nebo podobným predátorem dokážou ubránit. Obklíčí ho. Rychle ho kousnou a rychle zase uskočí zpět. To dělají dokud se predátor nevzdálí.

Rozšíření

Afrika (Sierra Leone až Ghana)

Potrava

Bezobratlý, malý hlodavci, plazi, bobule a ovoce

Rozmnožování

Samice jsou březí 70 dní. Rodí 2-4 mláďata.

Délka života

V zajetí kolem 10 let.

Velikost

Dospělý jedince měří  30-35 cm a váží kolem 1 kg.

Chov v Zoo Dvorec

Chováme je od roku 2022. Obývají pavilon pro malé africké šelmy Wanawake.


Adoptivní rodič

Toto zvíře zatím nemá adoptivního rodiče, buďte první!Chci být adoptivní rodič

Patroni

Toto zvíře zatím nemá patrona, buďte první!Chci být patron
TřídaSavci (Mammalia)
ŘádŠelmy (Carnivora)
Latinský názevCrossarchus obscurus
Umístění v ZOOAfrická vesnička Wanawake
Ilustrační fotografie k článku Wanawake

Wanawake

Pavilonek Wanawake se podařilo otevřít ještě před prázdninami.