Dikobrazí slečna našla nový domov

Mladou samičku čeká nový život v maďarské zoo.


Dikobrazí slečna našla nový domov
5.3.2023 968x Běžný den

Odchyt a transport dikobraze

O devíti měsíční samičku dikobraze projevila zájem spřátelená zoologická zahrada Magán Zoo v Maďarsku. Zde na ni čekal dospělý samec. Pokračování chovu může pokračovat. 

V zoo zůstává samec a tři samice, od kterých budeme očekávat další potomstvo v průběhu roku.

Dikobrazí slečna našla nový domov

Odchyt dikobrazů není jednoduchou záležitostí. Zvířata se brání svými ostny, které nejsou jedovaté. Po případném bodnutí hrozí napadenému zanesení infekce a neléčená rána může způsobit nepříjemné zdravotní komplikace, např. otravu krve. 

V přírodě jsou dikobrazi považováni za nepolapitelnou kořist. Nejvíce zajímavé pro šelmy jsou mláďata, která nemají dostatek zkušeností. Rodinné klany si však svoje potomstvo pečlivě střeží a v případě ataku ze strany lvů nebo levhartů obestoupí nejslabší členy skupiny. Našponují kůži, kterou mají pokrytou dutými bodlinami od zátylku až po ocas. Zvláště na ocase jsou bodliny krátké, ale s největším průměrem a v případě ohrožení jimi zachrastí. Jedná se o varování, které pokud nebude respektováno soupeřem, bude pokračovat zabodnutím bodlin do jeho těla. Predátoři mají minimálně na několik dní zkomlikovaný život a příště si útok na dikobraze rozmyslí.


Ilustrační fotografie k článku Dikobrazi v zoo

Dikobrazi v zoo

Dikobraz obecný (Hystrix cristata) je v zoo novinkou. V létě se mezi chovaná zvířata zařadil mladý pár dikobrazů. Půl roční mláďata byla umístěna do zázemí v areálu zoologické zahrady. Jejich zvykání na nové prostředí probíhalo pomalu, proto nebylo možné zvířata ...

Ilustrační fotografie k článku Mládě dikobraze se nápadně podobá svým rodičům.

Mládě dikobraze se nápadně podobá svým rodičům.

Přírůstek do rodiny dikobrazů je na světě teprve něco přes dva týdny a už má tělo porostlé ostny jako jako rodiče.

Ilustrační fotografie k článku Narodil se dikobraz

Narodil se dikobraz

Dočkali jsme se ostnatého mláděte. Pár dikobrazů se může pochlubit krásným přírůstkem. Jedná se o jejich prvního potomka, kterého náležitě střeží.

Ilustrační fotografie k článku Dikobrazí slečna našla nový domov

Dikobrazí slečna našla nový domov

Mladou samičku čeká nový život v maďarské zoo.