Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Přihlášení
Login:
Heslo:
Zapomenuté heslo
Zapomenuté heslo
Email:
<< Zpět na příhlášení
Přihlásit
počet0
cena0

Odchov kaloně plavého

Kaloně plavé (Eidolon helvum) se podařilo rozmnožit.


Odchov kaloně plavého
28.8.2022 130x Běžný den

Odchov kaloně plavého

Koncem srpna zaznamenaly ošetřovatelky nezvyklou aktivitu a změnu v chování samice kaloně plavého. 

Chovné trio bylo do zoo dovezeno na začátku roku 2021. Od ledna byli kaloni přestěhováni ze zázemí zoo do nové expozice v pavilonu Wanawake a nyní obývají letní voliéru. Běžná doba pro rození mláďat je od února do dubna. Nebylo tedy pravděpodobné, že by se v pozdním létě mělo narodit mládě. Změna chování samice však začala nasvědčovat i k této možnosti. 

Samice kaloňů rodí jedno mládě, které je poměrně velké a osrstěné. Samice ukrývají mládata pod křídly, kde mají v podpaždí struk a mládě tak má neomezený přístup k potravě. U matky tráví dalších cca 5 - 6 měsíců.

Kaloni jsou na rozdíl od netopýrů, se kterými bývají dost často zaměňováni, plodožraví savci. Jejich potravu tvoří šťavnaté ovoce, plody, nektar a květy.

Samci mají tendenci své potomstvo střežit před případnými hrozbami zvenčí. Nemají však dostatek sil je ochránit před lovem a následným prodejem na maso, tzv. bushmeatem. Kaloni plaví jsou hodnoceni jako téměř ohrožený druh.