Lamy v novém výběhu

Kam se poděly lamy guanako po dobu prázdnin?


Lamy v novém výběhu
7.9.2023 454x Nové expozice

Na začátku letních prázdnin lamy guanako opustily svůj původní výběh a dočasně se přestěhovaly do stájí po zebrách.

Důvodem stěhování bylo zbudování velkého výběhu pro kozy a soustředění návštěvníků s malými dětmi do centrální části věnované právě rodinám. Kozí výběh nepřímo navazuje na dětské hřiště a africký přístřešek s občerstvením, kde se odehrává většina aktivit a akcí pořádaných během roku.

Pro lamy byl výběh a jeho umístění už z důvodu velké koncentrace návštěvníků v jejich blízkosti nevhodný.

Do konce července probíhaly práce na úpravách výběhu pro kozičky. První návštěvníci se mohli za kozičkami přímo do výběhu vydat za pár dní. 

Lamy guanako si na nový výběh umístěný v blízkosti lesa musely počkat do září. Využili jsme zatím neosídlenou část zoo, v blízkosti lesa na východní straně areálu. Vzrostlé stromy a keře budou zvířatům celoročně poskytovat příjemné zastínění. Klid a energie lesního prostředí pak poskytne potřebnou pohodu.

 

Lama guanako (Lama guanicoe) se přirozeně vyskytuje ve vyšších nadmořských výškách Jižní Ameriky. Největší populaci bychom našli v pampách a chladných stepích.

Lamy jsou skvěle adaptované na život ve vysokohorském prostředí. Kromě dobře tepelně izolující srsti mají také velké množství červených krvinek, kterých je na jednotku objemu asi čtyřikrát více než v krvi člověka.

Zajímavostí je, že dokáží pít i slanou vodu.

Spolu s lamou vikuňou (Vicugna vicugna) zastupuje divoké populace. Lama krotká (Lama guanicoe f. glama) a lama alpaka Vicugna vicigna f. pacos) jsou domestikovanou formou.

 


Podobné články

    Ilustrační fotografie k článku Lamy v novém výběhu

    Lamy v novém výběhu

    Kam se poděly lamy guanako po dobu prázdnin?