Den bez palmového oleje - 1.únor

Zdánlivě banální ingredience jako je palmový olej, který se používá pro výrobu potravin, biopaliv, kosmetiky,..vychází z pěstování palmy olejné a jejího dalšího zpracování. Násilná výsadba a pěstování však způsobuje ekologickou katastrofu ve světě.


Den bez palmového oleje - 1.únor
1.2.2021 1307x Běžný den

Den bez palmového oleje

České ochranářské organizace se zasloužily o to, že se 1. únor stal Mezinárodním dnem bez palmového oleje.

https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/den-bez-palmoveho-oleje-se-stal-mezinarodnim-diky-ceskym-organizacim

Zoologická zahrada Dvorec podporuje boj proti palmovému oleji. Přísné podmínky pro prodej potravin v našem občerstvení musí splňovat všichni naši dodavatelé. 

Podporujeme ochranářský projekt KUKANG, který má velký podíl na záchraně zvířat v ohrožených oblastech Indonésie.

Co je palmový olej

Palma olejná (Elaeis guineensis), známá také jako olejnice obecná, je tropický strom z čeledi arekovitých. Z oplodí této palmy se získává palmový olej, který je světle žlutý až oranžový a používá se v potravinářství nebo třeba k výrobě biopaliva, kosmetických přípravků a pracích prášků. Z jedné vzrostlé palmy se ročně sklízí 5–10 plodenství. Kromě oleje poskytuje olejná palma sladkou mízu, používanou k výrobě vínacukru nebo octaListy se využívají k výrobě pleteného zboží a dřevo (včetně dřevnatých stonků listů) se používá jako stavební materiál.

Kde je palma olejná vysazována

Palma olejná (Elaeis guineensis) je původní v západní Africe, kde se vyskytuje mezi Angolou a Gambií, zatímco americká palma olejná (Elaeis oleifera) pochází z tropické Střední Ameriky a Jižní Ameriky. Africká palma olejná byla vysazena na Sumatře a v Malajsii na začátku 20. století; mnoho největších plantáží palmy olejné je nyní v této oblasti; v Malajsii je dnes palma olejná pěstována na více než 20 tis. čtverečních kilometrech. Malajsie tvrdí, že v roce 1995, kdy byla největším světovým pěstitelem palmy olejné, produkovala 51 % světové produkce palmového oleje.

Komerční využití

Palmový olej je nejlevnější světový olej a i proto slouží k výrobě biopaliva a je přítomen nebo se dá očekávat ve 43 ze 100 nejprodávanějších značek. Vedle potravin, jako jsou margarínyčokolády, čokoládové tyčinky nebo pečivo, obsahují palmový olej také mýdla, kondicionéry a další výrobky kosmetického průmyslu nebo prací prášky. Palmový olej se při tom často na etiketách skrývá pod obecným označením rostlinný olej. Palmový olej a jeho složky jsou výhodnou a atraktivní volbou pro dovozce a potravinové výrobce, zvláště v zemích třetího světa kvůli jejich cenové konkurenceschopnosti, celoroční dostupnosti, dostatečným zásobám a rozmanitosti využití pro potravinářské a nepotravinářské využití.

Následky

V místech, kde býval prales, který poskytoval útočiště a životní prostor mnoha zvířat je nyní devastován. Pralesy jsou vypalovány a půda kultivována k podmínkám pro pěstování palmy olejné. Již během vypalování přichází o život většina zde žijících zvířat a to velmi krutou smrtí. Jejich přirozené přírodní podmínky jsou narušené a prostor k životu zmenšován. Zásah do přírody v takovém měřítku a rychlém spádu je takřka nezvratný a návrat do původního stavu nemožný.

Palma olejná byla nejprve vysazována na asijském kontinentu, ale v posledních letech se její výsadba přesunula i do Afriky. 

Způsob jak omezit spotřebu palmového oleje

Jediným způsoběm jak snížit poptávku po palmovém oleji je nekupovat produkty, jejichž složení obsahuje palmový olej. Je to celkem jednoduché - zajímejte se o složení potravin, kosmetiky, pracích prášků,..

Kupujte pouze produkty, které neobsahují palmový olej. V opačném případě podporujete devastaci planety a podílíte se na vyhubení mnoha živočišných a rostlinných druhů.