Kuandu obecný

Kuandu je hlodavec z čeledi urzonovitých.


Kuandu obecný

Kuandu bývá také nazýván "brazilský dikobraz". Celé tělo má porostlé bodlinami v černobílé barvě a má dlouhý chápavý ocas, který mu slouží pro udržení stability. Na nohách má dlouhé drápy, které jsou také důležité pro pohyb ve větvích. Žije ve skupinách. Většinu času tráví v korunách stromů, kde si obstarávají potravu a spí. Jeho aktivita bývé od odpolene do  nočních hodin , ostatní dobu většinou prospí. K obraně před predátory mu slouží křehké ostny, které v případě ohrožení naježí.

Biotop

Tropické lesy a pralesy.

Rozšíření

Severní část Jižní Ameriky.

Potrava

Větve stromů, listy, pupeny, ovoce, plody.

Rozmnožování

Po 195 - 210 dnech se rodí 1 mládě.

Délka života

15 let

Velikost

Délka těla 30 - 60 cm.

Chov v Zoo Dvorec

Od roku 2016 chov dospělého samce.

Stav ohrožení

Málo dotčený druh podle Červeného seznamu IUCN.


Červený seznam IUCN- Coendou prehensilis


 


Adoptivní rodič

Třída 6.B ZŠ Grünwaldova, České Budějovice
Mgr. Jelena Tomicová
Chci být adoptivní rodič

Patroni

Toto zvíře zatím nemá patrona, buďte první!Chci být patron
TřídaSavci (Mammalia)
ŘádHlodavci (Rodentia)
Latinský názevCoendou prehensilis
Umístění v ZOOPavilon s jedovatými plazy Venomous
Ilustrační fotografie k článku Kuandu a mirikina

Kuandu a mirikina

V pavilonu Venomous nežijí jenom jedovatí plazi. Setkat se zde můžete i se zástupci jihoamerického kontinentu - kuandu a mirikinou. Nevíte kdo to je? Seznamte se.