Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Přihlášení
Login:
Heslo:
Zapomenuté heslo
Zapomenuté heslo
Email:
<< Zpět na příhlášení
Přihlásit

Cibetka africká

Biotop

Deštné pralesy až savany, a hlavně lesy.

Potrava

Menší savci, žáby, hadi, ale i jiná zvířata. Nepohrdne ovocem, hmyzem.

Rozmnožování

Cibetka africká se rozmnožuje po celý rok. Období březosti se liší podle oblasti výskytu. V jižní Africe nastává v teplých měsících od srpna do ledna, ve východní Africe od března do října a v západní Africe pravděpodobně není upřednostňováno žádné období.


Březost trvá devět až deset týdnů. Po této době se samici narodí ve vyhrabaném doupěti 1–4 mláďata. Během roku může mít až 3 vrhy. Mladé cibetky se rodí zcela vyvinuté. Mají srst po celém těle, i když jemnější než dospělci. Zbarvení je méně výrazné. Mláďata jsou schopna se hned po narození plazit. Na nohy si stoupají až v pátém dni života. Mezi 17. a 18. dnem vylézají z doupěte. Na mléce jsou závislá asi 6 týdnů. Od 7. týdne jim matka začíná předkládat pevnou potravu. Zhruba ve dvou měsících zkouší sama lovit. Pohlavní dospělosti dosahují ve věku jednoho roku.


Zdroj: Wikipedie

Délka života

Dožívají se 15 až 20 let.

Velikost


  • Délka těla: 60–91 cm

  • Délka ocasu: 43–60 cm

  • Hmotnost: 10–15 kg

Chov v Zoo Dvorec

Od října 2018 chováme samici. Na konci roku 2019 přivezen samec s půvdem Jižní Afrika.


Adoptivní rodič

František Šotola - Kavárna ZÁMEK, Borovany
Chci být adoptivní rodič

Patroni

Rodina Krázlova z Kaplice
Chci být patron
TřídaSavci (Mammalia)
ŘádŠelmy (Carnivora)
Ilustrační fotografie k článku Cibetka africká

Cibetka africká

Novinkou pro návštěvníky v letošním roce je pár afrických šelem.