Jarní jarmark

Jarní jarmark přilákal do ZOO Dvorec české tradice.


Jarní jarmark
25.3.2024 324x Akce

Počasí bylo již typické dubnové - aprílové. Sluníčko střídaly mraky, větrno střídalo bezvětří a dokonce i déšť se hlásil o pozornost. Naštěstí to návštěvníky neodradilo a přišli si vyzkoušet workshopy, ochutnat domácí uzeniny a zatančit.

Jarní jarmark

V zastoupení byla chráněná dílna Domeček z Trhových Svinů a Nazaret z Borovan. S sebou přivezli také keramické výrobky jako například hrnečky, misky, dekoraci, zápichy do květináčů a další. Zájemci si mohli vyzkoušet malování na připravenou keramiku.

Tvořivé duše měli i další vyžití. Ve srubu u lvů probíhal workshop pletení pomlázek, malování kraslic voskem a dokonce i výroba vlastní řehtačky. Do výroby se zapojili jak malí, tak velcí.

Jeden z typických symbolů Velikonoc jsou také pletené košíky. Jak pletení probíhá bylo možné se podívat v zadní části zoo, kde probíhala ukázka.

Jarní jarmark

Další co k českému řemeslu patří jsou domácí uzeniny. Ty provoněly celou zoo a lákaly návštěvníky do stánku, kde se prodávalo poctivé uzené maso, klobásy a sýry.

K tradičnímu veselí patří také tanec a hudba. V krásně zdobených krojích zahrála, zazpívala a zatančila folklórní skupina Bystřina. Je hezké vidět, že i mladé lidi folklór zajímá a umožňují nám připomenout si, jak se lidé dříve bavili.

 

Všem zúčastněním děkujeme za podporu a věříme, že v příštím roce vyjde počasí lépe.