Tamarín pinčí

Tamarín pinčí je malý zástupce čeledi kosmanovitých. Upoutá hlavně netradičním “účesem“.


Tamarín pinčí

Charakteristická dlouhá splývavá srst na hlavě v bílé barvě mu slouží k zastrašování v případě, že se cítí ohrožen. Žije ve skupinách tvořenými 2 - 9 jedinci a pohybuje se převážně po větvích stromů.

Na noc zalézá do dutin stromů. Rodí se většinou dvojčata, která jsou v péči rodičů až do doby narození dalších mláďat. Společně pečují o mladší sourozence a tím získávají zkušenosti pro vlastní reprodukci. Jedná se o vtištící znaky. Potravu vyhledává celý den.

Biotop

Tropické deštné lesy.

Rozšíření

Velice omezená oblast v Kolumbii.

Potrava

Hmyz ( termiti, červy, šváby,..), ovoce, listy, mladé pupeny.

Rozmnožování

Březost trvá 183 dní. Rodí se zpravidla dvojčata, o které se stará celá skupina složená z 3 - 6 jedinců.

Délka života

v lidské péči 15 - 20 let.

Velikost

Výška 26 cm, váha 450g.

Chov v Zoo Dvorec

Pravidelně se množící pár je celoročně k vidění spolu s dalšími třemi druhy drápkatých opiček.


 

Stav ohrožení

Kriticky ohrožený druh podle Červeného seznamu IUCN.


Červený seznam IUCN- Saguinus oedipus


Zařazen v I. kategorii CITES.


CITES- Saguinus oedipus


Adoptivní rodič

Toto zvíře zatím nemá adoptivního rodiče, buďte první!Chci být adoptivní rodič

Patroni

Toto zvíře zatím nemá patrona, buďte první!Chci být patron
TřídaSavci (Mammalia)
ŘádPrimáti (Primates)
Latinský názevSaguinus oedipus
Umístění v ZOOPavilon pro drápkaté opičky
Ilustrační fotografie k článku Mláďata roku 2017

Mláďata roku 2017

V tomto roce oslavila zoologická zahrada významné jubileum 10 let existence. Byl to rok plný nečekaných událostí a nezačal úplně podle našich představ a plánů. Postupně se vše otočilo k dobrému a zvířata se začala odvděčovat krásnými přírůstky. Rozmnožující se zvíře ...

Ilustrační fotografie k článku Nejmenší primáti světa

Nejmenší primáti světa

Mini lidičky v novém pavilonu.