Medvěd hnědý

Jde o největší evropskou šelmu, která se v historii vyskytovala a i nyní se vzácně vyskytuje na území ČR.


Medvěd hnědý

Jedná se o mohutnou šelmu s hustou dlouhou srstí, velkou hlavou, dlouhými drápy. Barva srsti se liší podle poddruhu, od světle hnědé po tmavě hnědou.

Medvědi jsou samotáři, pouze v době říje vyhledává samec samici. Může dojít k bojům pokud se samice rozhodne samce nepřijmout.

Vetšinou jsou aktvní ve dne, ale mohou být aktivní i vnoci. V zimních měsích se ukládají k zimní spánku neboli hibernaci.

Biotop

Hornaté oblasti s hustým zalesněním.

Rozšíření

Obývá lesy Asie, Evropy i Severní Ameriky.

Potrava

Jejich stravu tvoří hlavně rostlinná složka – to jest nejrůznější bobule, houby výhonky a pupeny a vůbec nejraději si pochutnává na ostružinách, borůvkách a malinách. Pravdou je i to, že umí krást včelám med, což také s oblibou dělá. Zhruba deset procent jeho stravy pak tvoří i hmyz, ryby a drobná zvířata. Někdy uloví i zvíře velikosti srnce.

Rozmnožování

Samice je březí 8-9. Mláďata rodí v období zimního spánku nebo až po skončení. Rodí 2-3 mláďata o váze přibližně 500 g. Mláďata jsou po narození slepá a zcela závislá na matčině mléku. Později vylézají z nory a hledají potravu spolu s matkou, se kterou zůstávají 2 - 4 roky. 


Zajímavý je rovněž i fakt, že vývoj oplozeného vajíčka uvnitř těla samice započíná ve skutečnosti až koncem léta a tedy hovoříme o několika prvních měsících březosti medvědice jako o utajené březosti. Samice má díky tomu před zimou ještě o něco náročnější úkol než samci – musí si nasbírat dostatečné tukové zásoby nejen pro udržení svých životních funkcí, ale i pro výživu mláďat.Pokud zabřezne v nevhodnou dobu dokáže pozdržet vývoj embria a až sama uzná za vhodné uvolní vajíčko k vývoji. V případě, že neměla dostatek tukových zásob v průběhu zimního spánku, může dojít k úhynům narozených mláďat. 

Délka života

Tito medvědi se v přírodě dožívají 25 let, v zajetí až 50.

Velikost

Jejich silné, mohutné tělo váží u samic kolem 200 kg, u samců dokonce až 300 kg a někdy i více. Rekord drží medvěd s hmotností celých 480 kg. Co do velikosti, dosahuje obvykle kolem 2 m. Samice bývají stejně jako u většiny savců menší než samci.

Chov v Zoo Dvorec

Medvědice Airina, poslední odchov medvěda brtníka v ZOO Brno v roce 1996.

Stav ohrožení

Málo dotčený druh podle Červené seznamu IUCN.


Červený seznam IUCN- Ursus arctos


(V ČR se jedná o kriticky ohroženou šelmu.)


Zařazen do II. kategorie CITES.


CITES- Ursus arctos


Adoptivní rodič

Jan a Jiřina Teuschelovi
Chci být adoptivní rodič

Patroni

Toto zvíře zatím nemá patrona, buďte první!Chci být patron
TřídaSavci (Mammalia)
ŘádŠelmy (Carnivora)
Latinský názevUrsus arctos arctos
Umístění v ZOOVýběh pro medvěda hnědého
Ilustrační fotografie k článku Medvědí 28. narozeniny

Medvědí 28. narozeniny

Oslavili jsme 28. narozeniny medvědice Airiny. Při té příležitosti byly zodpovězeny otázky proč v zimě nespí nebo proč žije sama.

Ilustrační fotografie k článku Medvědí narozeniny

Medvědí narozeniny

27. narozeniny oslavila medvědice Airina obklopena návštěvníky, kteří jí přišli popřát hodně zdraví a dlouhá léta.

Ilustrační fotografie k článku Medvědí narozeniny

Medvědí narozeniny

V sobotu 12. 1. 2019 jsme poblahopřáli medvědici k 23. narozeninám.

Ilustrační fotografie k článku Medvěd brtník

Medvěd brtník

Jedná se o poddruh medvěda hnědého, obývající lesy Asie, Evropy i Severní Ameriky.

Ilustrační fotografie k článku Zvířata a zimní spánek

Zvířata a zimní spánek

Často se setkáváme s názorem, jestli už máme „zazimovaná“ zvířata a zda už spí. S úsměvem na rtech musíme vždy odpovědět – bohužel.

Ilustrační fotografie k článku Medvědici je 22 let

Medvědici je 22 let

Narozeniny naší medvědice Airiny - dostala nové kmeny a větve do výběhu a narozeninový dort z pudinku, ovoce, rozinek a piškotů. Přejeme jí vše nej....