Medvědí narozeniny

27. narozeniny oslavila medvědice Airina obklopena návštěvníky, kteří jí přišli popřát hodně zdraví a dlouhá léta.


Medvědí narozeniny
14.1.2023 1703x Narozeniny

V sobotu 14. ledna 2023 oslavila medvědice Airina 27. narozeniny. Už možná díky velmi příjemnému počasí, které vytáhlo na výlet mnoho návštěvníků, se Airina dočkala doposud největšího počtu blahopřejících.

Na průběhu oslav se podílel celý tým zaměstnanců zoo. Edukační oddělení si dalo za úkol vymyslet dárek, který bude plnit funkci pro pohodu zvířete a zároveň bude využíván pro enrichment (zabavení), který bude mít dlouhodobé využití. Povedlo se. Ošetřovatelé do výběhu nanosili špalky, větve a nainstalovali hamaku z hasičských hadic, která je určena pro odpočinek a také pro ukládání potravy. 

Medvědí narozeniny

Dort pro medvěda

Nesmělo se zapomenout na to, že oslavenec je taky velký mlsoun a žádná oslava se neobejde bez dortu. A protože, je Arina již ve vyšším věku bylo potřeba vyrobit takový dort, který bude pestrý a zároveň zdravý. Na výrobu sladké odměny jsme použili piškoty, jablka, hrušky, hroznové víno, rozinky, tvaroh, toustový chléb, želatinu, domácí šlehačku pokapanou borůvkovou marmeládou. Prostě mňamka od které se nemohla odtrhnout. Jako zákusek si dala ryby, mrkev a celer.

Spokojená, nasycená a zase o rok starší se vyválela ve voňavé štěpce a vnímala pachy jehličí.

Od malých návštěvníků obdržela krásná malovaná přáníčka.

Medvědí narozeniny

Medvěd hnědý

(Ursus arctos) žije samotářským způsobem života. Na jídelníčku má jak plody, tak živočišnou potravu (ryby, maso, vejce). Ve volné přírodě, kde je vytlačován ze svého původního teritoria lidmi a kde nemá přirozeného protivníka, se mu velmi daří. Je schopen vyhledávat potravu v odpadkových koších. Jsou známy případy, kdy turisté medvědy lákali na svačinu, kterou si nesli v batohu a tím se medvědi načili turisty napadat s cílem získat potravu. Takovéto případy jsou sice ojedinělé, ale mohou nastat.  V této roční době se medvědi ukládají ke spánku a hybernují. Výjimkou jsou samice, které zpravidla v průběhu ledna rodí mláďata.

Airina se narodila 11. ledna 1996 v ZOO Brno a je posledním žijícím medvědem "brtníkem" v ČR. V naší péči je již 25 let.


Ilustrační fotografie k článku Medvědici je 22 let

Medvědici je 22 let

Narozeniny naší medvědice Airiny - dostala nové kmeny a větve do výběhu a narozeninový dort z pudinku, ovoce, rozinek a piškotů. Přejeme jí vše nej....

Ilustrační fotografie k článku Zvířata a zimní spánek

Zvířata a zimní spánek

Často se setkáváme s názorem, jestli už máme „zazimovaná“ zvířata a zda už spí. S úsměvem na rtech musíme vždy odpovědět – bohužel.

Ilustrační fotografie k článku Medvěd brtník

Medvěd brtník

Jedná se o poddruh medvěda hnědého, obývající lesy Asie, Evropy i Severní Ameriky.

Ilustrační fotografie k článku Medvědí narozeniny

Medvědí narozeniny

V sobotu 12. 1. 2019 jsme poblahopřáli medvědici k 23. narozeninám.

Ilustrační fotografie k článku Medvědí narozeniny

Medvědí narozeniny

27. narozeniny oslavila medvědice Airina obklopena návštěvníky, kteří jí přišli popřát hodně zdraví a dlouhá léta.