Kaloň plavý

Kaloň plavý dostal své druhové jméno od hedvábně nažloutlé barvy svého těla. Vyskytuje se na území Arabského poloostrova a v Africe jižně od Sahary.


Kaloň plavý

Kaloň plavý je vysoce společenský druh. Žije obvykle ve skupinách čítajících nad 100 000 jedinců a občas jejich početnost může dosáhnout téměř jeden milion. Kaloni v noci opouští své úkryty v menších skupinách a pátrají po jídle.

Křídla jsou černá a chlupy na zádech jsou bledé a žlutohnědé. Samci jsou obvykle jasně oranžoví a samice nažloutlé. Kaloni mají velké tváře, oči a uši. Srdce dosahuje značných rozměrů. Samci jsou mírně větší než samice.

Biotop

Tropické a subtropické oblasti. Obývají pralesy, galeriové lesy v blízkosti vody a otevřenější kulturní krajinu.Vyskytuje se i ve městech.

Rozšíření

Na Arabském poloostrově a v Africe jižně od Sahary.

Potrava

Ovoce, nektar, pupeny, listy a květy. K vyhledávání potravy nepoužívají echolokaci, ale čich a zrak.

Rozmnožování

Není vázáno na konkrétní roční období. Březost trvá 180 dní s klidovým vývojem zárodku. Samice rodí jedno mládě.

Délka života

V lidské péči byl zaznamenán nejvyšší věk 21 let.

Chov v Zoo Dvorec

Od května 2021 chováme skupinu.

Stav ohrožení

Téměř ohrožený druh podle Červeného seznamu IUCN.


Červený seznam IUCN- Eidolon helvum


Adoptivní rodič

Eva a Vlastík Koukolovi
Chci být adoptivní rodič

Patroni

Toto zvíře zatím nemá patrona, buďte první!Chci být patron
TřídaSavci (Mammalia)
ŘádLetouni (Chiroptera)
Latinský názevEidolon helvum
Umístění v ZOOKaloni a Daman skalní
Ilustrační fotografie k článku Narozen v kalamitě

Narozen v kalamitě

Náladu v zoo zvedla krásná událost. Skupina kaloňů se rozrostla o dalšího člena.

Ilustrační fotografie k článku Odchov kaloně plavého

Odchov kaloně plavého

Kaloně plavé (Eidolon helvum) se podařilo rozmnožit.

Ilustrační fotografie k článku Wanawake

Wanawake

Pavilonek Wanawake se podařilo otevřít ještě před prázdninami.