Výstava Umění černé Afriky je ukončena

Afrika v Českých Budějovicích již není. Artefakty byly přestěhovány do depozit a archívů, zůstaly krásné vzpomínky a zážitky.


7.1.2024 580x Běžný den

Výstava starého afrického umění trvala od 28.4. 2023 do 1.1.2024 a byla to prozatím nejobsáhlejší výstava jakou Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích realizovalo.

V prní části návštěvníkům nabídla pohled do světa přírodních krás od zvířat až po ochranářské aktivity. Fotografické projekce přiblížily druhovou pestrost národních parků východní a západní Afriky. Prohlídnout bylo možné osteologický materiál největší africké kočkovité šelmy, lebku hrocha i žirafy nebo kostru pelikána. Přírodu bylo možné obdivovat v prvním sále výstavy, kde byly vystaveny také hudební nástroje typu djembe, konga, balafon, gongoma, bolon a podobné. Barevnost Afriky je dokonale zobrazena v látkách, které zde také nechyběly. Sál zdobily obrazy afrických umělců, které znázorňovaly převážně přírodu a kulturu. Velkoformátové obrazy tvořené technikou "sadza" se staly dominantou sálu.

Výstava Umění černé Afriky je ukončena
Výstava Umění černé Afriky je ukončena

Druhý a mnoho prostornější sál nabídnul pravé art africké umění. To, které již mizí a které pravděpodobně zmizí v čase. Zub času byl vidět na mnoha maskách i soškách. Převážná většina vystavovaných předmětů sloužila do poslední chvíle svému účelu, někdy i do posledního dechu svého majitele.

V sále s africkým kmenovým uměním byly vystavovány rituální masky, fetiše, sošky a zbraně z více jak 100 kmenů. Některé byly používány k plodnosti půdy a žen, k přivolávání deště, slavnostem, při iniciačních slavnostech. Dodnes hrají velkou roli v udržení africké kultury, víry a duchovních sil v běžném životě lidí.

Ve sbírce se nalézaly velmi vzácné kousky kmenů Ekoi, Dan, Senufo, Bakongo, Baule a mnoha jiných. Mezi unikátní patřila soška Leoparda vyrobená z Beninského bronzu. Artefakty kmene Grebo jsou ve sbírkách ojediněle, protože tento kmen neuznává společenství, pouze svého boha Bodio.

Výstava Umění černé Afriky je ukončena

Po opuštění velkého sálu se návštěvník přenesl ke šperkům, zbraním a platidlům. 

Do roku 1652 probíhal převážně směnný obchod. Po příchodu evropských osadníků přišla na řadu platidla v podobě mincí. Následovaly bankovky kolonizujících zemí, po skončení kolonizace vznikaly měnové unie. Měny se různě měnily podle vládnoucích prezidentů a politických nálad. Většina měn nebyla stabilní a tak docházelo a dochází v některých zemích k vysoké inflaci. Příkladem je Zimbabwe, kde infalce dosáhla téměř 200%. Bankovka s nejvyšší hodnoutou byla 100 trilionů. Bankovky všech afrických států byly součástí výstavy. 

Výstava Umění černé Afriky je ukončena

Šperkařský průmysl byl a je důležitou součástí obživy místních obyvatel. Ručně vyráběné šperky jsou originální a jsou důkazem kultury každého státu. Výrazně se od sebe liší napříč celým kontinentem. Šperkařky používají k výrobě přírodní dostupné materiály. Náhrdelníky, náramky a náušnice pobřežních států jsou vyráběny z mušlí, kamínků. K výrobě šperků ve vnitrozemských státech se používají rohy, kůže, žíně zvířat, různá semena a korálky. Korálky můžeme najít ve většině kultur, byly dováženy z České republiky. V poslední době trh zaplavily korálky z Číny.

Výstava Umění černé Afriky je ukončena

Tradiční africké zbraně - nože, sekery, oštěpy, luky, šípy, štíty svědčí o zručnosti tradičních afrických národů. Některé sloužily jako zbraně, jiné byly používány k rituálním obřadům nebo jako znak prestiže a moci. Na výstavě nechyběly masajské oštěpy, které byly získány od Masajů v NP Amboseli v Keni.

Příprava výstavy zabrala několik měsíců. Pracovali na ní desítky lidí stovky hodin a výsledek určitě stál za to. 

Nyní se všechny artefakty přemístily do depozitu zoo a budou čekat na další příležitost.

 

Děkujeme všem kdo se přičinil, zapojil a výstavu navštívil.