Odešel jeden z nejlepších zvířecích kamarádů

V prosinci nás opustil tapír jihoamerický. Nálada v zoo nebyla příznivá.


Odešel jeden z nejlepších zvířecích kamarádů
4.1.2024 9340x Příběhy zvířátek

O špatných zprávách píšeme neradi. Bohužel i to patří k životu v zoo.

Se zvířaty trávíme většinu času a tak není divu, že se stávají našimi parťáky, kamarády a společníky při práci, která je často víc než práce. Některá zvířata takzvaně přirostou k srdci. 

Odchod tapíra jihoamerického, který se jmenoval Boris byl pro všechny bolestivý. O to víc s blížícími se Vánocemi.

Boris se narodil 3.5.2002 a do Zoo Dvorec se dostal v červnu 2012. Přišel ze soukromého chovu a jeho zdravotní stav nebyl nijak příznivý. Trpěl poruchou pohybového parátu způsobenou artrózou. Výborně u něho zabíraly doplňky na podporu kloubní výživy a léky bez kterých se neobešel. Pravidelný pohyb, rehabilitace a vyvážená strava měly pozitivní dopad na stabilizaci zdravotního stavu.

Někdy měl své horší dny, ale vždy při chuti k životu. Jeho odchod přišel náhle 12.12.2023 v odpoledních hodinách. Vysoký věk si vybral svou daň v podobě selhání srdce a dýchacího ústrojí.

Odešel jeden z nejlepších zvířecích kamarádů

Tapír jihoamerický, lichokopytník příbuzný koním a nosorožcům je největším suchozemským savcem jižní Ameriky. Je řazen mezi vývojově stará svířata, která obývala Zemi již před 50 mil. lety. 

Patří do skupiny býložravců, živí se převážně listy, stromky, nepohrdnou ovocem či vodními rostlinami. Hodně času tráví ve vodě a v blízkosti vodních toků v hustých porostech, kde mají možnost se schovat před predátory. 

Tapír jihoamerický byl zařazen do seznamu ohrožených druhů IUCN jako zranitelný.

Odešel jeden z nejlepších zvířecích kamarádů

Boris měl řadu svých podporovatelů. Velkým fanouškem byl houslista Pavel Šporcl s rodinou. V roce 2012 se stal jeho kmotrem a od té doby každý rok za Borisem přijížděl a podporoval formou adopce. Boris měl také své další patrony a byl návštěvníky vyhledáván. 

Pokud se naskytne příležitost, bude i nadále Zoo Dvorec pokračovat v chovu tapírů. Nyní je to věcí jednání a hledání vhodného zvířete.