Krokodýli mají svůj pavilon

Tropický svět se od června stal novým prostorem pro krokodýly nilské. Krásné místo k životu jim doplňují tropické rostliny a rybičky z Malawi.


10.6.2024 849x Novinky

Tropický svět je od června novým domovem pro párek krokodýlů nilských (Crocodilus niloticus) a samce krokodýla nilského jihoafrického (Crocodilus niloticus cowie). Dvě stě třicet dva centimetry měřící samec byl v zoo chován od roku 2012. Od té doby značně vyrostl a nemohl tak zůstat v dosavadních podmínkách a nebylo ani možné pořídit samici pro doplnění chovu. Současný prostor je naprosto vyhovující co do velikosti, ale i do vybavení. Tekoucí voda, dostatek míst k úkrytu a hlavně dostatek slunečního záření a odpovídající teplota naprosto splňuje podmínky pro chov těchto prehistorických zvířat.

V pavilonu Tropický svět se nachází také malé Malawi. Akvárium s rybičkami jezera Malawi doplňuje návštěvický prostor.

Celý prostor zkrášlují tropické rostliny od kapradin přes palmy až po banánovníky. 

Krokodýli mají svůj pavilon

Slavnostní otevření pavilonu proběhlo v sobotu 8. června 2024 a to za přítomosti bývalého prezidenta České asociace pro ochranu krokodýlů o.s., RNDr. Pavla Mouchy a dalších členů. Odborníci na krokodýly potvrdili slova doktora Mouchy, že jsme jediní v zemi kdo postavil pavilon přímo pro krokodýly.

Krokodýli mají svůj pavilon

Termín otevření byl vybrán záměrně na druhou červnovou sobotu. V tento den byla také zahájena putovní výstava Česko-africká stopa organizovaná Kulturním dědictvím UNESCO.

A zároveň v zoo proběhla prezentace ochranářských organizací podporujících ochranu zvířat ve volné přírodě - Kukang a Chráníme mořské želvy. Obě tyto organizace jsou iniciovány českými ochránci přírody a vynakládají obrovské úsilí na záchranu zvířat. Klub Gorila, který se věnuje podpoře ochrany gorily horské v Kongu prezentoval Vladimír Čech.

Krokodýli mají svůj pavilon

Pavilon je přístupný po celý den, vždy po celou otevírací dobu zoologické zahrady. 

Až se krokodýli aklimatizují na nový prostor bude probíhat jejich komentované krmení. 

Věříme, že se zde krokodýlům bude dařit a třeba se do budoucna dočkáme odchovů.

 

Krokodýli mají svůj pavilon

Napsali o nás:

https://ceskobudejovicky.denik.cz/zpravy_region/krokodyli-zoo-dvorec-novy-pavilon-tropicky-svet.html?cx_testId=2&cx_testVariant=cx_1&cx_