Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Přihlášení
Login:
Heslo:
Zapomenuté heslo
Zapomenuté heslo
Email:
<< Zpět na příhlášení
Přihlásit
počet0
cena0

Lemur kata

Lemur kata patří do řádu primátů, podřádu poloopice, konkrétně do čeledi denní lemurů. Je endemitem ostrova Madagaskar a zároveň nejrozšířenějším druhem na tomto ostrově.


Lemur kata

Všichni lemuři jsou endemity Madagaskaru, což znamená, že se ve volné přírodě nevyskytují někde jinde. Jejich jméno je odvozeno od Starých Římanů, jimž jejich zvuky připadaly jako zvuky zemřelých duchů- lemuros.

Zbarvení srsti je šedé a na břiše bílé, typický dlouhý pruhovaný ocas je černobílý. Ocas je nechápavý a slouží k udržení rovnováhy při skocích či dorozumívání se ve vysoké trávě. Žijí ve tlupách o 20-30 jedincích. Tlupy vedou nejzkušenější samice. Samice rodí po 134 – 138 dnech jedno mládě, které zpočátku nosí na krku, později na hřbetě. Mláďatům je věnována veškerá péče a sají mléko od všech samic. Mateřské mléko mláďata sají ještě v pátém měsíci života, i když se už od 8 týdnů živí pevnou potravou.

Biotop

Zalesněné plochy, keřovitá krajina.

Rozšíření

Jižní část Madagaskaru

Potrava

Ovoce, fíky, listy stromů, příležitostně nepohrdnou hmyzem

Rozmnožování

Samice rodí po 134 – 138 dnech jedno mládě, vyjímečně i dvě

Délka života

Dožívají se i 20 let.

Velikost

Velikost jedinců se pohybuje mezi 40-50 cm. Váha 2,5 - 3,5 kg.

Chov v Zoo Dvorec

Chovíme trio.

Stav ohrožení

Ohrožený druh podle Červeného seznamu IUCN.


Červený seznam IUCN- Lemur catta


Zařazen do I. kategorie CITES.


CITES- Lemur catta


Adoptivní rodič

Žáci a učitelé ZŠ Trhové Sviny
Marta Hromadová
Královská školka v ČB
Chci být adoptivní rodič

Patroni

Toto zvíře zatím nemá patrona, buďte první!Chci být patron
TřídaSavci (Mammalia)
ŘádPrimáti (Primates)
Latinský názevLemur catta
Umístění v ZOOVýběh pro kočkodany obecné a lemury kata