Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Přihlášení
Login:
Heslo:
Zapomenuté heslo
Zapomenuté heslo
Email:
<< Zpět na příhlášení
Přihlásit

Hyena skrvnitá

Je nejhojnější velkou africkou šelmou a zároveň největší hyenou vyskytující se jižně od Sahary.


Biotop

Savany.

Potrava

Požírají mršiny, ale často spíše loví savce od velikosti hlodavců až po zebry, antilopy. Nepohrdne ptáky ani malými savci.


 


 

Rozmnožování

Březost trvá 99-130 dnů a samice rodí obvykle 1-3 mláďata.

Délka života

Ve volné přírodě cca 20 let, v zajetí až 40 let.

Velikost

Tělo měří 95–166 cm, ocas 40 cm. Hmotnost se pohybuje nejčastěji mezi 45 a 70 kg,

Chov v Zoo Dvorec

V roce 2018 byl započat chov mladou samicí dovezenou ze soukromého chovu.


Zapsána do Červené knihy IUCN.


www.iucnredlist.org/species/5674/45194782


Adoptivní rodič

Toto zvíře zatím nemá adoptivního rodiče, buďte první!Chci být adoptivní rodič

Patroni

Pavla, Roman a Chicky
Tereza a Filip Furstovi
Jakub Vochozka
Petra Michelová a Matýsek Friedl
Chci být patron
TřídaSavci (Mammalia)
ŘádŠelmy (Carnivora)
Ilustrační fotografie k článku Vysněné zvíře - hyena skvrnitá

Vysněné zvíře - hyena skvrnitá

Ještě před několika lety se představa chovat hyenovitou šelmu zdála nemyslitelná. Hyeny se totiž v zoo chovají velmi sporadicky a ještě méně se rozmnožují. Získat tak mládě, případně chovný pár bylo složité.