Hyena skrvnitá

Je nejhojnější velkou africkou šelmou a zároveň největší hyenou vyskytující se jižně od Sahary.


Hyena skrvnitá

Hyena skvrnitá žije v rodinných klanech či tlupách, čítajících od 3 až po 80 zvířat. Klan je vede dominantní samicí. Klany nemají tak stmelenou strukturu jako smečky jiných skupinových zvířat a málokdy operují zcela pospolu.

Zatímco samice tráví ve svém klanu celý život, samci žijí kočovně – u jednoho klanu tráví většinou jen jedno období rozmnožování a poté se přesunou jinam. Teritorium klanu si hyeny značkují ostře páchnoucím výměškem análních žláz, ale také akusticky – hlasitým vytím.

Jsou aktivní především za soumraku a v noci, neplatí to však bez výjimky. Většinu dne tráví hyeny v podzemních norách, které si samy hrabou. Pokud však mají možnost, rády obsadí opuštěnou noru hrabáče, dikobraza či prasete bradavičnatého. Někdy přespávají také v jeskyních. Velmi rády se před svými doupaty sluní.

Biotop

Savany, polopouště, stepi, vyskytuje i v horských oblatech (Etiopie), nevyskytuje se v pralesech

Rozšíření

Afrika jižně od Sahry 

Potrava

Loví savce od kopytníků po malé hlodavce, ptáci a nepohrdne ani mršinou.

Rozmnožování

Březost trvá 110 až 125 dnů. Samice rodí nejčastěji 1-2 mláďata

Délka života

Ve volné přírodě do 20 let, v zajetí až 40 let.

Velikost

Tělo měří 95-160 cm, ocas 40. Váhá se pohybuje nejčastěji mezi 45 až 70 kg. Samice může být až o pětinu větší než samec.

Chov v Zoo Dvorec

V roce 2018 byl započat chov mladou samicí dovezenou ze soukromého chovu. V roce 2022 dovezen samec.

Stav ohrožení

Málo dotčený druh podle Červeného seznamu IUCN.


IUCN- Crocuta crocuta


Adoptivní rodič

Toto zvíře zatím nemá adoptivního rodiče, buďte první!Chci být adoptivní rodič

Patroni

Toto zvíře zatím nemá patrona, buďte první!Chci být patron
TřídaSavci (Mammalia)
ŘádŠelmy (Carnivora)
Latinský názevCrocuta crocuta
Umístění v ZOOExpozice pro hyenu skvrnitou
Ilustrační fotografie k článku Terezka má partnera

Terezka má partnera

12. října 2022 přijel do Dvorce samec hyeny skvrnité. Bude se jednat o nový nepříbuzný pár. Dočkáme se mláďat?

Ilustrační fotografie k článku Vysněné zvíře - hyena skvrnitá

Vysněné zvíře - hyena skvrnitá

Ještě před několika lety se představa chovat hyenovitou šelmu zdála nemyslitelná. Hyeny se totiž v zoo chovají velmi sporadicky a ještě méně se rozmnožují. Získat tak mládě, případně chovný pár bylo složité.