Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Přihlášení
Login:
Heslo:
Zapomenuté heslo
Zapomenuté heslo
Email:
<< Zpět na příhlášení
Přihlásit

Fenek berberský

Malá pouštní šelma, nejmenší druh lišky s největšíma ušima v poměru k tělu.


Biotop

Písčité pouště, oblasti s vegetací.

Potrava

Všežravec - ptáci, plazi, hmyz,  bezobratlí, hlodavci, hlízy rostlin, ovoce. Vodu čerpá převážně z potravy.

Rozmnožování

Dospívá v 6 - 9 měsících, březost trvá 50 - 53 dní. Samice rodí v noře 2 - 4 slepá mláďata.

Délka života

V zajetí až 12 let.

Velikost


  • váha 1-1,5 kg

  • délka těla 24–41 cm

Chov v Zoo Dvorec

Od ledna 2018 samice Eliška a od září 2018 samec Eliot.


Zařazen na seznam ohrožených druhů v Červené knize IUCN.


http://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2015-4.RLTS.T41588A46173447.en


Adoptivní rodič

Martin Vacek
Jaroslav Kerl
Chci být adoptivní rodič

Patroni

Tom, Áďa, Eva a dalibor Jindrovi
Chci být patron
TřídaSavci (Mammalia)
ŘádŠelmy (Carnivora)
Umístění v ZOOExpozice ovíječů
Ilustrační fotografie k článku Fenek berberský poprvé před zraky návštěvníků.

Fenek berberský poprvé před zraky návštěvníků.

Malé pouštní šelmičky jsme dnes vypustili do zcela nové expozice. Jak se jim líbí se přijďte přesvědčit sami. Expozice se nachází vedle gibonů.

Ilustrační fotografie k článku Eliška a Eliot

Eliška a Eliot

Podařilo se dopárovat zvířátko s velkýma ušima, milým kukučem a úžasnou životní energií.