Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Přihlášení
Login:
Heslo:
Zapomenuté heslo
Zapomenuté heslo
Email:
<< Zpět na příhlášení
Přihlásit

Ara zelenokřídlý

Ara zelenokřídlý je pestře zbarvený papoušek a druhý největší a nejznámější z rodu ara.


Biotop

Vyskytuje v tropických lesích.

Potrava

Živí se semeny, plody, květy a ořechy, jejichž tvrdou skořápku dokáže snadno zdolat díky velice silnému zobáku, který dokáže při pevném stisku rozlomit. Z důvodů potravní konkurence se živí i nezralými plody a rostlinami, které se chemicky postřikují proti okusu. Před otravou se pak brání polykáním zeminy, která v jeho žaludku působí jako protijed.

Rozmnožování

Klade většinou 3 vejce, na kterých sedí 23 - 27 dnů. Mláďata se rodí holá, peří doroste do 10. týdne života.

Délka života

70 - 80 let

Velikost

100 cm velký pták s rozpětím křídel kolem 125 cm a hmotností nad 1 kg.

Chov v Zoo Dvorec

Pár chováme ve voliérách společně s arami araraunami.


Druh zařazen na seznam ohrožených druhů v Červené knize IUCN.


http://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2016-3.RLTS.T22685566A93080287.en


Adoptivní rodič

Toto zvíře zatím nemá adoptivního rodiče, buďte první!Chci být adoptivní rodič

Patroni

Luboš Drábek
Emička Kaiferová a Toníček Krejčíř
Chci být patron
TřídaPtáci (Aves)
ŘádPapoušci (Psittaciformes)
Umístění v ZOOVoliéry pro papoušky