Ara ararauna

Ara ararauna je velký žluto-modrý papoušek z rodu Ara.


Ara ararauna

Celou přední část těla má sytě žlutou, křídla a hřbet jsou modré, na hlavě okolo očí je barva bílá s černými proužky. Zobák je černý mohutný zahnutý. Není problém aby rozlouskl tvrdou skořápku semen rostlin.

Zdržují se v lesích, ale někteří jedinci sídlí i ve městěch. V některých oblastech Jižní Ameriky ohrožený, zde probíhala úspěšná reintrodukce.

Žijí v hejnech, avšak jsou monogamní a vytváří si páry na celý život. 

Umí velmi hlasitě křičet a napodobovat zvuku ve svém prostředí.

Biotop

Tropické lesy.

Rozšíření

Jižní Amerika od Trinidadu a Venezuely jižně až po Brazílii, Bolívii, Kolumbii a Paraguay. Částečně zasahuje také do Střední Ameriky, konkrétně na území Panamy.

Potrava

Živí se plody ovoce, semeny, ořechy a kokosovými ořechy.

Rozmnožování

Je monogamní, páry přitom tvoří zpravidla na celý život. Hnízdí v dutinách stromů a snáší 2 vejce. Mláďata se líhnou holá a slepá a peří jim dorůstá až po 10 týdnech.

Délka života

Až 80 let.

Velikost

Dorůstá 76–86 cm a váží 900–1300 g.

Chov v Zoo Dvorec

Pár araraun chováme ve dvou voliérách společně s ary zelenokřídlými.

Stav ohrožení

Málo dotčený druh podle Červeného seznamu IUCN. 


Ara ararauna(Blue-and-yellow Macaw)


Zařazen do II. kategorie CITES.


CITES- Ara ararauna


Adoptivní rodič

Laďa Starý
Chci být adoptivní rodič

Patroni

Toto zvíře zatím nemá patrona, buďte první!Chci být patron
TřídaPtáci (Aves)
ŘádPapoušci (Psittaciformes)
Latinský názevAra ararauna
Umístění v ZOOVoliéry pro papoušky