Kobra jávská

Patří do málo dotčených druhů, je však velmi často lovena pro maso, kůži a orgány, které jsou používány v tradiční medicíně. Kobra jávská patří mezi středně velké druhy kober rodu Naja.


Kobra jávská

Dospělí jednici bývají stejnoměrně žluté, hnědé až černé. Mláďata mají na krku pruhy a skvrny. Barva i vzor se líší podle výskytu. Hlava je eliptická s krátkým zaobleným nosem a velkými nozdrami. Oči jsou středně velké s kulatými zornicemi. Je to jeden ze 13 druhů plivajících kober.

Jedná se spíše noční druh kobry, přes den odpočívá v úkrytech. Zdržuje se na zemi. Velmi agresivní druh, neváhá s pliváním jedu, cítí-li se ohrožena.

Biotop

Upřednostňuje nížinný plochy do výšky 600 m n. m. Obvykle v lesích, savanách a rýžových polích.

Rozšíření

Vyskytuje se hlavně v Indonésii, konkrétně na ostrovech Jáva, Malý Sundy (Bali, Lombok, Sumbawa, Komodo, Florec, Lamblen a Alor)

Potrava

Živí se převážně hlodavci a žáby, nepohrdne i menšími druhy hadů.

Rozmnožování

Období reprodukce probíhá od srpna do října. Samice klade průměrně až 25 vajec, většinou na přelomu období sucha a období dešťů. Mláďata se líhnou průměrně po 88 dnech.

Velikost

Dospělý jedinec měří okolo 130 cm. Nejdelší jedinci dorůstají okolo 185 cm.

Chov v Zoo Dvorec

Kobru jávskou chováme od roku 2014.

Stav ohrožení

Málo dotčený druh podle Červeného seznamu IUCN.


Červený seznam IUCN- Naja sputatrix


Zařazena do II. kategorie CITES.


CITES- Naja sputatrix


Adoptivní rodič

Toto zvíře zatím nemá adoptivního rodiče, buďte první!Chci být adoptivní rodič

Patroni

Toto zvíře zatím nemá patrona, buďte první!Chci být patron
TřídaPlazi (Reptilia)
ŘádHadi (Serpentes)
Latinský názevNaja sputatrix
Umístění v ZOOPavilon s jedovatými plazy Venomous