Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Přihlášení
Login:
Heslo:
Zapomenuté heslo
Zapomenuté heslo
Email:
<< Zpět na příhlášení
Přihlásit
počet0
cena0

Velbloud dvouhrbý

Velbloud dvouhrbý známý také jako drabař je velký sudokopytník. Divoká forma velblouda dvouhrbého je zařazena na osmé místo v žebříčku ohroženosti.


Velbloud dvouhrbý

Charakteristickým znakem velblouda jsou dva hrby na hřbetě.

Barva srsti je od světle hnědé až po tmavě hnědou. Hustota a délka srsti se liší od ročního období. Na nohách má vyvinuté pouze dva prsty s nášlapnými mozoly. Velbloud se díky nim může pohybovat po sypkém písku aniž by zapadl nebo se bořil. Hlava je v poměru k tělu malá. Nozdry jsou uzavíratelné. Potravu trhá pomocí spodních řezáků. Pohybuje se kolébavou chůzí. Před prachem a pískem má oči chráněné dlouhými hustými řasy.

Vytrvalé zvíře, které dokáže vázat vodu ve vystélce žaludku. Ledviny jsou schopné koncertovat moč a snižovat tak ztrátu vody. Další vlhkost je absorbována z trusu. V hrbech neschromažďuje vodu, ale jedná se o tuk.

V noci klesá tělesná teplota a přes den pozvolna stoupá, zvíře se tak nepotí. Metabolismus překoná až 20% úbytek vody v těle. Žijí ve stádech čítajících několik desítek kusů. Stádo vede nejstarší samec.

Divocí velbloudi nejsou chovány v žádné zoologické zahradě.

Biotop

Nehostinné stepi a polopouště v nadmořské výšce 1500 až 2000 m n. m. ve střední Asii, konkrétně v Číně a Mongolsku.

Rozšíření

Střední Asie-konkrétně v Číně a Mongolsku.

Potrava

Jakékoliv rostliny včetně trávy, listy stromů a keřů a drobných bylin i trnité keře rostoucí v suchých oblastech. Dokáže pít slanou vodu.

Rozmnožování

Po 370 až 440 dnech březosti rodí samice jediné mládě.

Délka života

20 - 40 let , výjimečně až 50 let.

Velikost

Měří na délku 220 - 350 cm, na výšku v kohoutku 190 - 230 cm. Jeho hmotnost se pohybuje nejčastěji od 450 do 650 kg.

Stav ohrožení

Kriticky ohrožený druh podle Červeného seznamu IUCN.


Červený seznam IUCN- Camelus ferus


Adoptivní rodič

Jirka, Petra a Standa
Chci být adoptivní rodič

Patroni

Toto zvíře zatím nemá patrona, buďte první!Chci být patron
TřídaSavci (Mammalia)
ŘádSudokopytníci (Artiodactyla)
Latinský názevCamelus bactrianus (ferus)
Umístění v ZOOVýběh pro domácí zvířata
Ilustrační fotografie k článku Jaro je v plném proudu.

Jaro je v plném proudu.

Narození mláďat přirozeně patří do jarních měsíců. A tak ani nás neminuly tyto krásné události.

Ilustrační fotografie k článku Křtiny malé velbloudice

Křtiny malé velbloudice

Na konci dubna na nás vykoukla krásná bílá nohatá velbloudí slečna. Narodila se jako posel dobrých zpráv a obrátila vše k dobrému. Kdo? No přece naše velbloudí slečna.