Trnorep skalní

Africká pouštní ještěrka s trny na ocase.


Trnorep skalní

Trnorep skalní-rozšířen v severní Africe (Maroko, Alžírsko, Tunisko, Líbie, Egypt, Chad, Západní Sahara, Mali, Niger, Sudan). Je převážně býložravec, ale nepohrdne hmyzem nebo malými živočichy.

Žijí v málo hostitelných podmínkách s malou vegetací. Většinu dne tráví vyhříváním se na slunci. Barva trnorepů se mění s ročním obdobím (na jaře a přes léto jsou vybarveni žlutými odstíny, na podzim ztrácejí barvy svou sytost a mění se v tmavší odstíny). Ocas má na sobě jakési trny, které slouží na obranu a k uzavření vstupů do skalních otvorů.

Zajímavost: požírají pouštní rostliny, které obsahují vysoké procento minerálních solí, vylučují trnorepy prostřednictvím speciálních osolných žláz umístěných v blízkosti nozder.

 

Biotop

Pouště s výskytem skal.

Rozšíření

Severní Afrika (Maroko, Alžírsko, Tunisko, Líbie, Egypt, Chad, Západní Sahara, Mali, Niger, Sudan)

Potrava

Hmyz, plody.

Rozmnožování

Inkubace vajec 3 měsíce. Samice snáší 10 - 20 vajec.

Délka života

20 let

Velikost

Délka až 45 cm.

Stav ohrožení

Téměř ohrožený druh podle Červeného seznamu IUCN.


Červený seznam IUCN- Uromastyx acantinurus


Zařazen v II. kategorii CITES.


CITES- Uromastyx acantinurus


Adoptivní rodič

Toto zvíře zatím nemá adoptivního rodiče, buďte první!Chci být adoptivní rodič

Patroni

Toto zvíře zatím nemá patrona, buďte první!Chci být patron
TřídaPlazi (Reptilia)
ŘádJeštěři (Sauria)
Latinský názevUromastyx acanthinura
Umístění v ZOOPavilonek s akvaterárii
Ilustrační fotografie k článku Trnorep přijel z Prahy

Trnorep přijel z Prahy

Africký pouštní ještěr se silným opancéřovaným ocasem se v nedávné době přestěhoval do Dvorce.