Tamarín bělohubý

Tamarín bělohubý je malý primát z čeledi kosmanovitých.


Tamarín bělohubý

Charakteristickým znakem jsou bílé pysky. Žijí ve skupinkách, o mladé se starají vždy všichni členové. Mláďata dospívají mezi  1 - 2 rokem života. Potravu vyhledávají po celý den na zemi mezi spadaným listím a v korunách stromů kde v dutinách nocují. Vydávají širokou škálu zvuků jako pištění. 

Biotop

Tropické deštné lesy.

Rozšíření

Bolívie, Brazílie, Peru

Potrava

Hmyz, drobní obratlovci, vejce, ovoce

Rozmnožování

Po 160 dnech březosti se rodí 2 mláďata.

Délka života

10 - 15 let

Velikost

23-29 cm, váha 400 - 570 g.

Chov v Zoo Dvorec

Chováme tři jedince.

Stav ohrožení

Málo dotčený druh podle Červeného seznamu IUCN.


Červený seznam IUCN- Saguinus labiatus


Zařazen do II. kategorie CITES.


CITES- Saguinus labiatus


Adoptivní rodič

Toto zvíře zatím nemá adoptivního rodiče, buďte první!Chci být adoptivní rodič

Patroni

Toto zvíře zatím nemá patrona, buďte první!Chci být patron
TřídaSavci (Mammalia)
ŘádPrimáti (Primates)
Latinský názevSaguinus labiatus
Umístění v ZOOPavilon pro drápkaté opičky
Ilustrační fotografie k článku Mláďata roku 2017

Mláďata roku 2017

V tomto roce oslavila zoologická zahrada významné jubileum 10 let existence. Byl to rok plný nečekaných událostí a nezačal úplně podle našich představ a plánů. Postupně se vše otočilo k dobrému a zvířata se začala odvděčovat krásnými přírůstky. Rozmnožující se zvíře ...

Ilustrační fotografie k článku Nejmenší primáti světa

Nejmenší primáti světa

Mini lidičky v novém pavilonu.