Mara stepní

Velký hlodavec obývající vyprahlé pastviny a otevřené polopouště.


Mara stepní

Savec, který svým vzhledem připomíná křížence zajíce, srnky a klokana. Nese známky všech těchto zvířat. Hlava připomíná zajíce, přední nohy a barva srsti srnku, zadní nohy a způsob pohybu a skoky zase klokana.

Vyhrabá si mělké nory do kterých se ukrývá před predátory nebo k nočnímu spánku. Je to denní živočich s plachou povahou. Vidět ho můžeme v párech nebo i početnějších skupinách v otevřených savanách. Spásá traviny, keře a pupeny a to jí umožňuje vydržet delší dobu bez vody. V oblasti jejího výskytu zastupuje zajíce, kteří se zde nevyskytují.

 

 

Biotop

Suché a travnaté pampy a otevřené polopouště.

Rozšíření

Střední a jižní Argentina.

Potrava

Traviny, listy, plody.

Rozmnožování

Délka březosti 90 - 95 dní, rodí se 1 - 3 mláďata.

Délka života

5 - 8 let.

Velikost

Délka 65-75 cm, váha 9- 15 kg.

Chov v Zoo Dvorec

Chováme šesti člennou skupinu.

Stav ohrožení

Téměř ohrožený druh podle Červeného seznamu IUCN. 


Červený seznam IUCN- Dolichotis patagonum


Adoptivní rodič

Toto zvíře zatím nemá adoptivního rodiče, buďte první!Chci být adoptivní rodič

Patroni

Toto zvíře zatím nemá patrona, buďte první!Chci být patron
TřídaSavci (Mammalia)
ŘádHlodavci (Rodentia)
Latinský názevDolichotis patagonum
Umístění v ZOOVýběh pro zvířata amerického kontinentu
Ilustrační fotografie k článku Mládě mary stepní

Mládě mary stepní

Zajíc, srna nebo klokan? Kdo je to mara stepní? Jihoamerický hlodavec většího vzrůstu, hnědé barvy a velkýma očima.