Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Přihlášení
Login:
Heslo:
Zapomenuté heslo
Zapomenuté heslo
Email:
<< Zpět na příhlášení
Přihlásit

Kočkodan obecný

Úzkonosý primát z Afriky z čeledi kočkodanovitých vyskytující se v šesti poddruzích.


Biotop

Žije v lesích v blízkosti savan a ve vysokohorských lesích až do nadmořské výšky 4500 metrů.

Potrava

Všežravec, živí se plody, listy, travinami, oddenky, kořínky, semeny, vejci, ulovenými ptáky i drobnými živočichy (dokonce i suchozemskými kraby). Potravu si obstarává převážně na zemi.

Rozmnožování

V období říje otečou samici genitálie. Po zhruba 160 až 170 dnech samice porodí jedno mládě černé barvy s průměrnou hmotností 300g, vybarvení dospělého jedince dosáhne za tři měsíce.

Délka života

Ve volné přírodě až 15 let. V péči člověka až 30 let.

Velikost

Samec je zpravidla dlouhý 50 až 70 cm, vysoký 40 až 60 cm a váží 5 až 8 kg, šourek má azurově modrý a penis sytě červený. Samice měří na délku 40 až 50 cm a váží 4 až 5 kg.

Chov v Zoo Dvorec

Od března 2021 v chovu trio. Samec a dvě samice.


Adoptivní rodič

Toto zvíře zatím nemá adoptivního rodiče, buďte první!Chci být adoptivní rodič

Patroni

Filípek Beneš a Michaela Kamenská, Rožmitál na Šumavě
Chci být patron
TřídaSavci (Mammalia)
ŘádPrimáti (Primates)
Umístění v ZOOVýběh - Nosál červený