Kobra zebrovaná

Její název je odvozen od jejího zbarvení. Má schopnost plivat jed.


Kobra zebrovaná

Dospělí jedinci mají černou nebo tmavě hnědou nebo šedou hlavu. Zbytek těla je pruhovaný. Střídá se zde černá a bílá barva, může být také světle hnědá nebo narůžovělá. Mláďata jsou šedá nebo tmavě šedá s černou hlavou.

Jedná se o pozemní druh, ale umí také dobře lézt po stromech. Často vyhledává stromy k útěku.

Dospělý jedinci jsou aktivní převážně v noci, mladí jedinci během dne. Klidové období dne tráví schované ve starých norách, ve skulinách v kamenech nebo ve starých termitištích. V případě nebezpečí se snaží utéct nebo najít nějaký úkryt. Pokud se jim to nepodaří, přejdou v protiútok. Zvednou přední část svého těla a roztáhnout kápi. Cíl mohou zasáhnout na více než 2 metry. Mohou ale také uštknout.

Biotop

Obývá suché savany, pouště a polopouště. Často skalnaté oblasti do 1.800 m n. m.

Rozšíření

Střední a západní Namibie.

Potrava

Živí se malými savci, žábami, plazy.

Rozmnožování

Období rozmnožování probíhá od září do prosince. Samice kladou 10 až 24 vajec.

Velikost

Dospělí jedinci měří 80 až 110 cm. Mláďata po narození měří 28 až 38 cm.

Chov v Zoo Dvorec

Kobru zebrovanou chováme od roku 2014. Úspěšný odchov proběhl v letech 2019 a 2020. V obou případech bylo odchováno jedno mládě.

Stav ohrožení

Málo dotčený druh podle Červeného seznamu IUCN.


Červený seznam IUCN- Naja nigricinta


Adoptivní rodič

Toto zvíře zatím nemá adoptivního rodiče, buďte první!Chci být adoptivní rodič

Patroni

Toto zvíře zatím nemá patrona, buďte první!Chci být patron
TřídaPlazi (Reptilia)
ŘádHadi (Serpentes)
Latinský názevNaja nigricincta
Umístění v ZOOPavilon s jedovatými plazy Venomous