Kobra mozambická

Častokrát se uvádí jako jeden z nejnebezpečnějších hadů světa.


Kobra mozambická

Zbarvení šupin je břidlicově hnědé až olivově šedé, přičemž šupiny jsou výrazně šedočerně ohraničeny, což vytváří síťování. Ventrální šupiny jsou světleji zbarvené. Spodní část krku a hrdla je krémové s černými pruhy (někdy spíše skvrny). Mladší jedinci mohou mít mezi mnohem světlejší.

Dospělý jedinci jsou aktivní za soumraku a během noci, kdežto mladí jedinci jsou aktivní během dne. Klidové období dne tráví v úkrytu např. opuštěné nory, dutiny stromů, spadlé kmeny apod.

Vyhledávají potravu v blízkosti lidským obydlí, jak na malých vesnicích, tak ve větších městech. Uštknutí člověka proto není ojedinělé. Jsou velmi agresivní. Již při lehké konfrontaci se postaví do útočného postoje a roztáhnou kápi. Dokáže se zvednout až dvě třetiny svého těla. V obraně plive jed. Dělají mrtvé, ale během chvíle mohou zaútočit.

I přes její menší velikost disponuje velmi silným jedem a poměrně vysokou agresivitou. Patří také mezi plivající kobry. Jed je silný cytotoxin a neurotoxin. Smrtelná dávka pro člověka je 50 mg jedu. Při uštknutí dochází k aplikaci jedu v dávce 80–200 mg. 

Biotop

Obývá rozmanitá prostředí od lesů, vlhčích i sušších savan a polopouští. Preferuje oblasti s dostatkem vody. Oblasti do 1.500 m n. m.

Rozšíření

Vyskytuje se jižní Africe od severovýchodní části Jihoafrické republiky, východ Namibie a jihovýchod Angoly, skrze Zambii, Botswanu, přes Malawi do Mosambiku a v východní Africe jihovýchod Tanzanie. Vyskytuje se i na ostrově Pemba a Zanzibar.

Potrava

Loví žáby, ještěrky, malé hady a malé hlodavce. Bez problémů požírá zvířecí zdechliny.

Rozmnožování

Období rozmnožování pro ně nastává v jarních měsících. Samice klade 10–22 vajec.

Velikost

Průměrná délka se pohybuje mezi 90 až 130 cm.  Mláďata po narození měří 23–25 cm.

Chov v Zoo Dvorec

Tento druh chováme od roku 2014. Úspěšný odchov proběhl v roce 2021, kdy byla odchována čtyři mláďata.

Stav ohrožení

Málo dotčený druh podle Červeného seznamu IUCN.


Červený seznam IUCN- Naja mossambica


Adoptivní rodič

Toto zvíře zatím nemá adoptivního rodiče, buďte první!Chci být adoptivní rodič

Patroni

Toto zvíře zatím nemá patrona, buďte první!Chci být patron
TřídaPlazi (Reptilia)
ŘádHadi (Serpentes)
Latinský názevNaja mossambica mossambica
Umístění v ZOOPavilon s jedovatými plazy Venomous