Kobra červená

Délkou se řadí k menším druhů kober. Název je odvozen od jejího zbarvení.


Kobra červená

Zbarvení se liší v závislosti na oblasti výskytu. Může být od sytě červené po světle hnědou. Na spodní straně krku má černý pruh, ten může v dospělosti zesvětlat nebo úplně zmizet. Ventrální šupiny jsou světlejší. Pod okem se často vyskytuje černá skvrna připomínající slzu.

Dospělí jedinci jsou aktivní během noci, mladí jedinci jsou aktivní během dne. Během dne jsou dospělí jedinci schování v úkrytu, který může být tvořen například norami, termitišti, křoví nebo skalními průrvami. Zdržuje se spíš na zemi, ale může vylézt na nízké stromy nebo keře. Často se vyskytuje v oblasti pouštních oáz.

Jedná se o rychlý druh. V případě vyrušení se postaví do útočného postavení. Pokud se dostanou do nebezpečí zvednou přední část svého těla, roztáhnou kápi a plivají jed. Někdy mohou plivat jed i bez roztažení kápě.

Biotop

Suché savany a polopouště do 1.200 m n. m.

Rozšíření

Vyskytuje se ve východní Africe ve státech Somálsko, Keňa, částečně sever Tanzánie, malá část Jižního Súdánu a střední a jihovýchodní Etiopie.

Potrava

Loví obojživelníky (hlavně žáby), menší savce (hlodavce), ptáky, plazy (hadi, ještěrky) a vejce. Byli zaznamenány také případy kanibalismu.

Rozmnožování

Pohlavní dospělosti dosahují ve 2 až 3 letech. Období rozmnožování je od půlky jara do začátku léta. Rozmnožování předchází námluvy. Samice kladou 6 až 21 vajec po 80 až 120 dnech březosti. Samice svou snůšku po nakladení hlídá.

Velikost

Dospělí jedinci měří 100 až 150 cm. Mláďata po narození měří 16 - 20 cm.

Chov v Zoo Dvorec

Tento druh chováme do roku 2013.

Stav ohrožení

Málo dotčený druh podle Červeného seznamu IUCN.


Červený seznam IUCN- Naja pallida


Adoptivní rodič

Toto zvíře zatím nemá adoptivního rodiče, buďte první!Chci být adoptivní rodič

Patroni

Toto zvíře zatím nemá patrona, buďte první!Chci být patron
TřídaPlazi (Reptilia)
ŘádHadi (Serpentes)
Latinský názevNaja pallida
Umístění v ZOOPavilon s jedovatými plazy Venomous