Kobra černokrká

Patří mezi středně velké plivající kobry. Tento druh je znám svou agresivitou a rychlostí.


Kobra černokrká

Tělo je černé nebo tmavě šedé. Ventrální šupiny pod krkem nejčastěji jsou červené, ale může být také bílé, růžové, světle hnědé nebo žluté. Někteří jedinci mohou být pouze černí. Břišní šupiny mohou být tmavé nebo světlejší.

Jedná se o pozemní druh, který ovšem umí také šplhat na stromy. Aktivní jsou převážně v noci. V neobydlených oblastech mohou být aktivní také během dne. Mladí jedinci jsou aktivní pouze ve dne. V klidové části dne se ukrývají ve starých termitištích, opuštěných norách nebo v dutinách stromů. V případě nebezpečí se snaží najít úkryt na stromě nebo ve skulině mezi kameny.

Kobra černokrká je velmi rychlá. Pokud se cítí v ohrožení zvedne přední část svého těla a roztáhne kápi. Plivnout jed dokáže na vzdálenost delší než 3 metry. Má menší tendenci uštknout, ale je to velice agresivní plivač.

Snadno se přizpůsobí svému prostředí. Vyskytuje se také v blízkosti lidských obydlí, protože jim poskytují potravu v podobě malých hlodavců. Predátory jsou medojedi, orli a hadilovi písař.

 

Biotop

Obývá vlhké i suché savany, vzácně také polopouště a lesy. Jedná se o dobře adaptabilní druh. 

Rozšíření

Vykytuje se v západní Africe ve státech Senegal, Gambie, Guinnea- Bissa, Guinea, jih Mali, Pobřeží Slonoviny, Burika Faso, Ghana, Togo, Benin, Nigérie, ve státech střední Afriky v Kamerunu, jižním Čadu, Středoafrické republice, západ Jižního Súdánu, Demokratická republika Kongo a hranice Republiky Kongo. Dále ve státech východní Afriky Ugandě, jihozápadě Keni, Tanzánie, Rwandě a Burundi. V jižní Africe v Angole, Zambii a Malawi.

Potrava

Loví žáby, plazi, savce a dokonce i ryby

Rozmnožování

Období rozmnožování probíhá od září do prosince. Samice klade 5 až 20 vajec.

Velikost

Dospělý jedinci dosahují délky 120 až 150 cm. Mláďata po narození měří 33 až 36 cm.

Chov v Zoo Dvorec

Tento druh chováme od roku 2013.

Stav ohrožení

Málo dotčený druh podle Červného seznamu IUCN.


Červený seznam IUCN- Naja nigricollis


Adoptivní rodič

Toto zvíře zatím nemá adoptivního rodiče, buďte první!Chci být adoptivní rodič

Patroni

Toto zvíře zatím nemá patrona, buďte první!Chci být patron
TřídaPlazi (Reptilia)
ŘádHadi (Serpentes)
Latinský názevNaja nigricollis
Umístění v ZOOPavilon s jedovatými plazy Venomous