Mládě pakoně žíhaného

Pakoňům se u nás daří. Ve čtvrtek 21.července se narodilo další mládě.


Mládě pakoně žíhaného
24.7.2022 5882x NovinkyMláďata

Pakůň žíhaný modrý (Connochaetes taurinus taurinus)

21.7. v ranních hodinách začal porod, který netrval dlouho. První návštěvníci měli šanci být u prvního seznamování matky s mládětem. Pro některé to byl nezapomenutelný zážitek.

Téměř okamžitě si mládě stouplo a hledalo zdroj mateřského mléka. Zárověň bylo matkou očištěno a nastal tak krásný okamžik, na který jsme všichni čekali. Navázání prvotní vazby mezi samicí a mládětem, je úspěchem ke zdárnému odchovu a dobrému vývoji mláděte.

Samice je již zkušenou matkou. Před dvěma lety porodila samičku, se kterou byla až do této chvíle společně ve výběhu. Po porodu nastal čas tuto již dospělou samice přepustit do výběhu k zebrám. Společnost jí bude dělat samec pakoně.  I zde budeme doufat v narození dalších potomků.

Pakoně žíhané modré (Connochaetes taurinus taurinus) chová v České republice kromě ZOO Dvorec už jenom Dvůr Králové. Každý zdařilý odchov je tak velmi důležitý pro udržení zdravé populace a záchranu druhu.

Na černém kontinentu se tato antilopa s bizardním zjevem vyskytuje převážně jižní části Afriky. Zdržuje se ve stádechv blízkosti vody. Porody samic probíhají téměř ve stejnou dobu. Přesto jejich stavy nejsou zdaleka tak početné jak tomu bývalo před desítkami let. I z tohoto důvodu je označován za ohrožený druh.


Ilustrační fotografie k článku Pakůň žíhaný

Pakůň žíhaný

Dovolte nám představit nový druh zvířete, který do zoo Dvorec přibyl na začátku léta letošního roku –pakůň žíhaný modrý. Po těchto zvířatech jsme dlouho toužili a jsme velice rádi, že se mohli stát našimi chovanci.

Ilustrační fotografie k článku Mláďata narozená v září jen "září"

Mláďata narozená v září jen "září"

Odchov tamarína sedlového (Saguinus fuscicollis) a pakoně žíhaného modrého (Connochaetes taurinus taurinus) považujeme za chovatelský úspěch.

Ilustrační fotografie k článku Mládě pakoně žíhaného

Mládě pakoně žíhaného

Pakoňům se u nás daří. Ve čtvrtek 21.července se narodilo další mládě.

Ilustrační fotografie k článku Africké antilopy se u nás rodí i v září

Africké antilopy se u nás rodí i v září

Na sklonku léta jsme přivítali mládě pakoně žíhaného. Jedná se o třetí zdravé mládě narozené v Zoo Dvorec.

Ilustrační fotografie k článku Osiřelé mládě

Osiřelé mládě

Před pár dny jsme se radovali z přírůstku do rodiny antilop. Radost překazily zdravotní komplikace matky.