Uhynul nejstarší tygr ussurijský

Dolar byl nejstarším a nejdéle žijícím tygrem chovaným v lidské péči. Odešel 4. července v ranních hodinách.


Uhynul nejstarší tygr ussurijský
5.7.2022 1876x Příběhy zvířátek

Tygr ussurijský (Panthera tigris altaica) jménem Dolar se narodil 24. července 2001 v ZOO Hodonín.

V únoru 2004 se dostal do soukromého chovu Viktora Ambrože (zakladatele ZOO Dvorec), kde strávil celý další život. Společně s družkou Blacky splodil 10 mláďat. Svou partnerku přežil o celé tři roky (15.6. 2019).

Dolar byl od mládí klidným a vyrovnaným tygrem s mohutnou postavou. Ve svém nejlepším věku 4 - 12 let dokázal spořádat 12 - 14 kg masa na jedno nakrmení. Jeho váha dosahovala k 300 Kg. Jak stárnul stal se z něho tolerantní "pán", který si  stále držel jistý respekt ošetřovatelů a chovatelů. Návštěvníkům se často ukazoval ležící na palandě odkud měl dobrý rozhled.

Neduhy a nemoci se nevyhýbají nikomu, ani zvířatům. Poslední měsíce ho trápilo omezení pohybového aparátu. Zadní nohy již nebyly tak mrštné a artóza si vzala svoji daň. Podáváním preparátů mírnících obtíže docházelo k ulevování od bolestí. Měl své lepší a horší dny, ale chuť k jídlu mu nikdy nechyběla. 

Poslední dny života vymyzela i jeho pověstná jiskra v oku. Pondělní ráno bylo rozhodující. Odchod ze života jsme mu ulehčili zásadním a pro nás těžkým rozhodnutím. 

Dolar uhynul ve věku nedožitých 21 let, což z něho dělá nejdéle žijícího tygra ussurijského v lidské péči. Ve volné přírodě se tygři dožívají 8 - 12 let.