Poslední pozdrav od Ugase

Skončila životní éra druhé generace lvů chovaných v ZOO Dvorec.


Poslední pozdrav od Ugase
13.12.2022 6378x Příběhy zvířátek

Král zemřel, ať žije král...

S velkou lítostí jsme se v úterý13. prosince rozloučili se samcem lva pustinného Ugasem, který byl svědkem vývoje zoologické zahrady od samého začátku. Důvodem jeho odchodu byl vysoký věk a s tím spojené zdravotní problémy.

Vstup do života neměl úplně jednoduchý. Ugas pocházel z trojčat a narodil se v srpnu 2005 samici Sendy a samci Kristiánovi. Zárověň to byla první lvíčata narozená na půdě nově vznikající zoo ve Dvorci. Přestože několik předcházejících porodů a následných odchovů tohoto páru probíhal naprosto přirozeně, tentokrát se vyskytly problémy. Samice Sendy během březosti onemocněla rakovinou kosti, která ihned po porodu začala expandovat a samice nebyla schopná se o lvíčata starat. Následovala euthanazie samice a starost o narozená zdravá mláďata.

 

V té době nebyla běžně dostupná sušená mléka vhodná pro umělý odchov lvíčat. Mláďata sice s velkou chutí přijímala sušené mléko, ale nedokázala na nich dobře prosperovat. Doslova na poslední chvíli se dostala do péče veterinářů, kteří se o mladé postarali a pomohli jim přežít. Ugas prodělal zástavu srdce a byl na tom ze lvíčat nejhůře. Vše naštěstí dobře dopadlo. Z Ugase se vyloupl silný jedinec, jehož osud dál pokračoval v zoo.  Dva jeho bratři odcestovali do Zurichu. 

Kristián se dožil 24 let a pravděpodobně se stal nejdéle žijícím lvem v lidské péči.

Po dosažení dospělosti dostal Ugas družku Ninu. Spolu zplodili lvíčata (Nelson, Kristián II., Shina a Vratislav). Kristián II. a Vratislav zůstali v zoo. Nina odešla po krátké nemoci 24. ůnora 2022.  

Vratislav (18.8.2021) je tak velkou nadějí pro pokračování chovu lvů pustinných v dvorecké zoo. Budoucí král určitě nezůstane dlouho sám. 

 


Ilustrační fotografie k článku První mládě roku 2017

První mládě roku 2017

Mládě lva pustinného přišlo na svět v lednu.

Ilustrační fotografie k článku Křest lvíčete

Křest lvíčete

V první březnovou sobotu (4.3.2017) jsme společně s hercem panem Ondřejem Veselým pokřtili lvíče Shinu. Krásné počasí, sympatický kmotr, fascinující lvíče a příjemní návštěvníci, to vše vytvořilo krásnou atmosféru, kterou si všichni užili.

Ilustrační fotografie k článku Mláďata roku 2017

Mláďata roku 2017

V tomto roce oslavila zoologická zahrada významné jubileum 10 let existence. Byl to rok plný nečekaných událostí a nezačal úplně podle našich představ a plánů. Postupně se vše otočilo k dobrému a zvířata se začala odvděčovat krásnými přírůstky. Rozmnožující se zvíře ...

Ilustrační fotografie k článku Odešla lvice Nina

Odešla lvice Nina

Život v zoo nepřináší jenom hezké chvilky. Bohužel přichází dny, které jsou těžké a plné nechtěných rozhodnutí. Mezi takové dny se zařadil 24. únor 2022.

Ilustrační fotografie k článku Shina

Shina

Malý zázrak, který se stal před čtyřmi roky.