Odchov kaloně plavého

Kaloně plavé (Eidolon helvum) se podařilo rozmnožit.


Odchov kaloně plavého
28.8.2022 822x NovinkyMláďata

Odchov kaloně plavého

Koncem srpna zaznamenaly ošetřovatelky nezvyklou aktivitu a změnu v chování samice kaloně plavého. 

Chovné trio bylo do zoo dovezeno na začátku roku 2021. Od ledna byli kaloni přestěhováni ze zázemí zoo do nové expozice v pavilonu Wanawake a nyní obývají letní voliéru. Běžná doba pro rození mláďat je od února do dubna. Nebylo tedy pravděpodobné, že by se v pozdním létě mělo narodit mládě. Změna chování samice však začala nasvědčovat i k této možnosti. 

Samice kaloňů rodí jedno mládě, které je poměrně velké a osrstěné. Samice ukrývají mládata pod křídly, kde mají v podpaždí struk a mládě tak má neomezený přístup k potravě. U matky tráví dalších cca 5 - 6 měsíců.

Kaloni jsou na rozdíl od netopýrů, se kterými bývají dost často zaměňováni, plodožraví savci. Jejich potravu tvoří šťavnaté ovoce, plody, nektar a květy.

Samci mají tendenci své potomstvo střežit před případnými hrozbami zvenčí. Nemají však dostatek sil je ochránit před lovem a následným prodejem na maso, tzv. bushmeatem. Kaloni plaví jsou hodnoceni jako téměř ohrožený druh.

 

 

 


Ilustrační fotografie k článku Odchov kaloně plavého

Odchov kaloně plavého

Kaloně plavé (Eidolon helvum) se podařilo rozmnožit.

Ilustrační fotografie k článku Wanawake

Wanawake

Pavilonek Wanawake se podařilo otevřít ještě před prázdninami.

Ilustrační fotografie k článku Narozen v kalamitě

Narozen v kalamitě

Náladu v zoo zvedla krásná událost. Skupina kaloňů se rozrostla o dalšího člena.