Novinky od drápkatých opiček

Kosmani zakrslí jsou nejmenší opice světa.


Novinky od drápkatých opiček
25.5.2023 483x Nově chované druhy
Novinky od drápkatých opiček

Mezi nově chované druhy ZOO Dvorec patří kosmani zakrslí (Callithrix pygmaea). Jedná se o skupinu sedmi jedinců z toho jsou dvě mláďata. Tito kosmani byli zabaveni při nelegálním obchodu a přiřazeni právě k nám. Nově sdílejí pavilonek pro drápkaté opičky. Jejich sousedy jsou tamaríni pinčí, tamaríni bělohubí, tamaríni sedloví a pásovec štětinatý.

Tito kosmani jsou nejmenší opičky světa. Měří v průměru 13 cm a váha se pohybuje okolo 120 g.

V přírodě hlavní část jejich stravy tvoří míza ze stromů a hmyz. Žijí na stálých teritoriích na stromech, které si značkují. Rodinné skupiny tvoří 5-10 členů a vedou je dominantní samice. Březost u samic trvá přibližně 3 měsíce, většinou se rodí dvojčata. Mláďata dospívají okolo druhého roku života. Dožívají se 15-20 let v zajetí.

 

Roztomilost se stala jejich nevýhodou. Jako i u mnoho dalších druhů zvířat je jeho největším nepřítelem člověk. Kromě ničení Amazonského pralesa z důvodu odlesňování, těžby a osidlování, je to také nelegální obchod na trhu domácích mazlíčků, co má za příčinu úbytek těchto zvířat v divočině. Oba dva podruhy jsou podle Červeného seznamu IUCN zařazeni v kategorii zranitelný.

Adopce / Patron

Podpořte své oblíbence v zoo. Staňte se jejich adoptivními rodiči nebo patrony.

Dozvědět se více