Mláďata narozená v září jen "září"

Odchov tamarína sedlového (Saguinus fuscicollis) a pakoně žíhaného modrého (Connochaetes taurinus taurinus) považujeme za chovatelský úspěch.


14.9.2020 1332x NovinkyMláďata

Mláďata narozená v září

Za chovatelský úspěch považujeme narození trojčat v epozici jihoamerických drápkatých opiček. Po dvou letech samice tamarína sedlového porodila trojčata a navázala tak na odchov z roku 2017. V noci na 9. září proběhl bezproblémový porod, který byl sice očekáván, ale po zkušenostech z minulého roku se ošetřovateky obávaly jeho průběhu.

V roce 2019 samice porodila jedno plně vyvinuté mládě, které z neznámých příčin ihned po porodu uhynulo. Na jaře letošního roku došlo k rekonstrukci vnitřní expozice. Zvířata byla přesunuta na krátkou dobu do zázemí a po té vrácena do upraveného prostoru. Pravěpodobně jim tato změna prospěla a byla impulzem k rozmnožovacímu procesu. 

Nyní se skupina stará o tři nové členy. To umožní staršímu mláděti naučit se odchovávat mladší sourozence. Motivací pro vytvoření nového chovného páru je zkušenost převzatá od rodičů. Běžně se rodí dvojčata.

Tamarín sedlový je zapsán do seznamu ohrožených druhů zvířat v Červené knize IUCN a v registru CITES je řazen do přílohy B. V zoologických zahradách je drženo údajně cca 19 zvířat. ZOO Dvorec patří mezi tři evropské zoo, které tamaríny rozmnožují.

 

Dlouho očekávaným mládětem bylo malé pakoně žíhaného modrého. Opět jsme vycházeli ze zkušeností nabitých v předešlých letech. Mláďata se rodila s vadami nohou a nebyla schopna sama vstát a následovat matku. Přirozený instinkt vedl samici k opuštění mláděte. Umělý odchov a záchrana takto postižených mláďat nebyla z dlouhodobého hlediska reálná.

Po konzultacích s veterinárním lékařem jsme došli k závěru vyměnit samce, který by nakryl samici. Téměř po roce čekání náš počin dostál úspěchu. Samice byla už několik dní před očekávaným porodem separována od samce v odstavném dvorečku. V sobotu 12. září kolem 13:00 hodiny byl zaznamenán začátek porodu. Pakoně se téměř okamžitě začalo zvedat na nohy a již po hodině sálo mateřské mléko. K večeru už ve výběhu běhalo. Sání probíhá v intervalech 20 minut a vše se zatím jeví v pořádku.

Pakůň žíhaný modrý je chován pouze ve dvou zoologických zahradách v České republice. Jednou je Safari Dvůr Králové nad Labem a druhá je ZOO Dvorec.

 


Ilustrační fotografie k článku Pakůň žíhaný

Pakůň žíhaný

Dovolte nám představit nový druh zvířete, který do zoo Dvorec přibyl na začátku léta letošního roku –pakůň žíhaný modrý. Po těchto zvířatech jsme dlouho toužili a jsme velice rádi, že se mohli stát našimi chovanci.

Ilustrační fotografie k článku Mláďata narozená v září jen "září"

Mláďata narozená v září jen "září"

Odchov tamarína sedlového (Saguinus fuscicollis) a pakoně žíhaného modrého (Connochaetes taurinus taurinus) považujeme za chovatelský úspěch.

Ilustrační fotografie k článku Mládě pakoně žíhaného

Mládě pakoně žíhaného

Pakoňům se u nás daří. Ve čtvrtek 21.července se narodilo další mládě.

Ilustrační fotografie k článku Africké antilopy se u nás rodí i v září

Africké antilopy se u nás rodí i v září

Na sklonku léta jsme přivítali mládě pakoně žíhaného. Jedná se o třetí zdravé mládě narozené v Zoo Dvorec.

Ilustrační fotografie k článku Osiřelé mládě

Osiřelé mládě

Před pár dny jsme se radovali z přírůstku do rodiny antilop. Radost překazily zdravotní komplikace matky.