Mezinárodní den tygrů - 29.7.2018

Kočkovitá šelma s nádherným kožichem, vysokou inteligencí, elegancí a samotářským životem. Tak bychom mohli krátce specifikovat zvíře na samém vrcholu potravního řetězce. Přes to všechno je to jeden z nejohroženějších tvorů na planetě. Proč se tomu tak děje? Kolik času zbývá těmto kočkám? Mají šanci přežít?


Mezinárodní den tygrů - 29.7.2018
Ambrožová Jana 30.7.2018 3881x Akce

V zoo chováme pár tygra ussurijského. Sedmnáctiletou tygřici Blacky a stejně starého samce Dolara. Oba jsou již v úctyhodném tygřím věku, který by jim mnozí nehádali. Vždyť ještě v roce 2017 přivedli na svět krásné 10. zdravé mládě.

Druhým chovaným tygrem je tygr indický bílý. Samec Nanu a samice Nena jsou pětiletí. Přicestovali jako 8 měsíční mláďata z Rakouské zoo Kernhorf. Vyrostli do krásných adultních jedinců a pokračování rodu na ně teprve čeká.

V tento mezinárodní den jsme se snažili návštěvníka informovat o alarmujích stavech všech tygrů ve volné přírodě, o způsobu jejich ochrany, zacházení s tygry v zajetí i o nelegálním způsobu využívání tygřích těl k medicíně. 

Děti malovaly tygry barvičkami Magic a jejich výtvory byly vystaveny v zoo.

Den jsme uzavřeli komentovaným krmením tygrů a ostatních šelem. Tygři dostali pochoutku schovanou do beden a museli se k ní dopracovat, což jim s ohledem na jejich stavbu těla nedělalo žádný problém.

 


Ilustrační fotografie k článku Tygr indický

Tygr indický

Tento druh tygra je nejhojnějším žijícím poddruhem. Setkat se sním můžeme hlavně v Indii, Bangladéši, Nepálu, Tibetu, Bhútánu. Stejně jako ostatní druhy je chráněn a jeho populace ve světe klesají.

Ilustrační fotografie k článku Mezinárodní den tygrů - 29.7.2018

Mezinárodní den tygrů - 29.7.2018

Kočkovitá šelma s nádherným kožichem, vysokou inteligencí, elegancí a samotářským životem. Tak bychom mohli krátce specifikovat zvíře na samém vrcholu potravního řetězce. Přes to všechno je to jeden z nejohroženějších tvorů na planetě. Proč se tomu tak děje? Kolik ...

Ilustrační fotografie k článku Kde se kočky mají

Kde se kočky mají

Zoo Dvorec patří k mladším zoologickým zahradám u nás, a ačkoliv je rozlohou neveliká, v mnohém má primát. Připomeňme alespoň počet kočkovitých šelem, který se pohybuje kolem dvou desítek, a největší expozici kober.

Ilustrační fotografie k článku Vánoce v zoo

Vánoce v zoo

Den očekávání, radosti a překvapení. Na Ježíška se těší každý i zvířata v zoo.

Ilustrační fotografie k článku Stíny v džungli

Stíny v džungli

Světový den tygrů jsme oslavili s fotografem Vladimírem Čechem a velkým množství malovaných tygrů.