Lev jihoafrický bílý

Jedno z nejvzácnějších zvířat na světě Lva jihoafrického bílého můžete vidět v ZOO Dvorec.


Lev jihoafrický bílý
Celkem 51 článků z rubriky: Příběhy zvířátek
předchozí článek
Prasata z Afriky
další článek
Levhart skvrnitý

Zoologická zahrada Dvorec na konci prázdnin přivítala jedno z nejkrásnějších a nejvzácnějších zvířat naší planety. Ano řeč je o Bílých lvech. Chovný pár byl transportován z polské zoologické zahrady a doplnil tak  kolekci šelem chovaných v zoo Dvorec. Šestiletý samec jménem Aga a stejně stará samice Tia si velice rychle osvojili nový prostor, který budou obývat společně se samicí Elíšou.

Návštěvníci je mohou vidět ve výběhu vedle bílých tygrů.

Je jen jedno místo na světě, kde se opravdu vyskytují bílí lvi ve volné přírodě a tím je Timbavati, oblast hranic Jižní Afriky v sousedství s Krugerovým národním parkem. Bílý lvi nejsou albíni, ale genetická rarita, která se váže unikátně pouze k jediné endemické oblasti na světě - jihoafrické Timbavati.

U jihoafrických lvů se vzácně vyskytuje leucismus, což je ztráta kožního pigmentu způsobující výrazně světlé až bílé zbarvení kůže a srsti. Bílí lvi žijí ve volné přírodě zcela výjimečně (2016 - cca 13 jedinců), v zoologických zahradách je jejich výskyt častější (2016 - cca 100 jedinců).

Mláďata těchto lvů se rodí sněhově bílá a s postupem času se jejich zbarvení mění až do žluté. Barva očí je modrá a barva srsti a hřívy nejsou barevně odlišeny. Celkově jsou mohutnější a vyšší než lvi pustinní a to je řadí za tygra ussurijského na druhou příčku největších šelem na světě.

 


Ilustrační fotografie k článku Mláďata roku 2017

Mláďata roku 2017

V tomto roce oslavila zoologická zahrada významné jubileum 10 let existence. Byl to rok plný nečekaných událostí a nezačal úplně podle našich představ a plánů. Postupně se vše otočilo k dobrému a zvířata se začala odvděčovat krásnými přírůstky. Rozmnožující se zvíře ...

Ilustrační fotografie k článku Křtiny bílých lvíčat

Křtiny bílých lvíčat

Dne 25.6.2017 u nás proběhl křest bílých lvíčat, která dostala africká jména. Spolu s Eliškou Mesfin Bouškovou přijel jako druhý kmotr i Maxime Mededa, který pochází z Beninu.

Ilustrační fotografie k článku Narození bílých jihoafrických lvíčat (Panthera leo krugeri)

Narození bílých jihoafrických lvíčat (Panthera leo krugeri)

Zoologická zahrada přepisuje historii chovu lvů. Ve čtvrtek 4. 5. 2017 byl zaznamenán dlouho očekávaný prvoodchov jihoafrických bílých lvů. Pár těchto vzácných lvů byl do zoo Dvorec dovezen na konci srpna roku 2016. Samice Tia (7 let) a samec Agi (6,5) se poměrně rychle ...

Ilustrační fotografie k článku Lev jihoafrický bílý

Lev jihoafrický bílý

Jedno z nejvzácnějších zvířat na světě Lva jihoafrického bílého můžete vidět v ZOO Dvorec.

Ilustrační fotografie k článku Lvíčata

Lvíčata

Pondělí 28. 5. 2018 se prohnala nad zoologickou zahradou pořádná bouřka s přívalovým deštěm. Nebylo by to nic tak zvláštního, tento rok jsme již několikrát náhlý prudký déšť zaznamenali a likvidovali nánosy bahna a vody v prostorech kam nikdy voda nevnikla.