Konec chovu vlků

Dlouholetý chov vlků v ZOO Dvorec byl ukončen


Konec chovu vlků
18.2.2022 1395x Příběhy zvířátek

Vlci v ZOO Dvorec

Chov vlka euroasijského (Canis lupus), byl započat v lednu 2013, kdy byla navázána spolupráce se ZOO Plzeň. Odtud přicestovaly dvě samice Felis a Fatima. V únoru téhož roku byl přivezen samec ze ZOO Praha. Rozdělením dvou skupin a sestavení třetí vznikl na území ČR nový chovný kmen. Skupinám se velmi dobře dařilo a jenom v ZOO Dvorec bylo odchováno šest mláďat v roce 2015 a tři štěňata v roce 2016. 

V té době se však vlci začali chovat i v jiných zoo. Nastala doba lehkého útlumu a nízké poptávky po těchto teritoriálních zvířatech. 

Ve smečkách dochází k výměně postavení a potyčky mezi mladšími jedinci a staršími bývají často agresivní. Po vyřešení hierarchie nastává doba klidu. Opakovat se může například po úhynu nebo odchodu výše postaveného člena. Ataky mezi členy smečky se v posledních měsících začaly stupňovat a bylo jasné, že chovný prostor vyžaduje zásadní rekonstrukci. Byla zde možnost vlky umístit na dobu stavebních úprav do menšího prostoru nebo je natrvalo přemístit do zcela nového zařízení.

S novou koncepcí rozvoje zoo přicházela myšlenka přemístit vlky do zalesněnější části zoo a vytvořit zcela novou stezku s pozorovatelnou. Bohužel tento plán byl zamítnut po prozkoumání vyhrazeného pozemku a to z důvodu častého podmáčení vybrané lokality. Posledním řešením se jevila nabídka, která přišla na konci roku 2021 od Nadace ZOO Plasy. Zaměření této zoo má velmi blízko k chovu vlků a majitelé vybudovali velmi kvalitní expozici, která vlkům zajistí odpovídající život. 

Po devíti letech byl k 18. únoru 2022 ukončen chov vlků v ZOO Dvorec.