Jsme tři sourozenci

Mláďata servala již prozkoumávají svět


Jsme tři sourozenci
11.11.2022 889x MláďataNovinky

Jsme tři sourozenci

Mláďata servala 

2. října 2022 porodila zkušená samice tři mláďata tohoto ohroženého druhu, který je zařazen do Červené knihy IUCN.

Prvních několik dní bylo pro chovatele trochu napětím, jak bude odchov dál pokračovat. Díky zkušenosti samice a její dominance mají první měsíc všechny tři mláďata za sebou. Dobře prosperují a s dovolením matky již opouštějí vnitřní ubikaci. 

Servali jsou v letošním roce v Zoo Dvorec novinkou a v odchov mláďat ješte tento rok jsme nedoufali.

 

Serval stepní (Leptailurus serval) je malá africká kočkovitá šelma.  Je to vysoké a štíhlé zvíře, které se podobá psovi s hlavou kočky. Má velké, na konci zakulacené uši a kožešinu téměř stejně barevnou jako gepard štíhlý, ke kterému bývá často přirovnáván. Vyhledává savany, lesostepi, stepi, ale i horské oblasti.

Serval je netypicky stavěná kočka. Jeho vysoká a štíhlá postava je přizpůsobená ke skákání a rychlému běhu ve vysoké trávě. Dokáže vyvinout rychlost až 73 km/h, což však využívá jen na krátkou vzdálenost. Dobře šplhá po stromech a k lovu využívá zajímavou techniku lovu. Když serval vystopuje kořist, obvykle za šera či v noci a za pomoci sluchu, exceluje svým uměním chytit ji prudkým skokem. Skáče až do vzdálenosti 4 m a do výšky 2–3 m a je tak mistrovsky vybaven pro lov malých i větších opeřenců. Oběti se zmocní předními tlapami, jimiž ji následně tluče, případně ji okamžitě zakousne. Tímto způsobem chytá především drobné hlodavce, plazy a ptáky. Důvodem této taktiky je to, že malé živočichy je obtížné pronásledovat v husté trávě. Různí hlodavci mají v podrostu vyhloubené chodbičky, jimiž dokáží rychle běhat a kličkovat. Serval jim v tomto obvykle nestačí a tak většinou volí jinou metodu, kterou je právě skok. Lokalizovat oběť mu pomáhá vynikající sluch.

 

 

 


Ilustrační fotografie k článku Jsme tři sourozenci

Jsme tři sourozenci

Mláďata servala již prozkoumávají svět

Ilustrační fotografie k článku Novinka v chovu afrických šelem

Novinka v chovu afrických šelem

Afrika je domovem pro řadu šelem. A nemusí se vždy jednat o lva nebo levharta. Důležité postavení mají také malé šelmy. Jednou z nich je serval stepní.