Ještě neoslavila první rok a už má dalšího sourozence

Malá samička gibona lara Megi přišla na svět přesně před rokem. Neuplynul ani jeden rok a rodiče jí pořídili dalšího sourozence. Vánoce tak oslaví jako pětičlenná rodina.


20.12.2020 1239x NovinkyMláďata

Ještě neoslavila první rok už má dalšího sourozence

Gibonům se u nás velmi daří. Důsledkem je opakovaně se rozrůstající rodinka. Samec Junior a samička Pegy jsou již pětinásobnými rodiči.

Loňského roku 21.12. jsme přivítali krásný vánoční dárek, malé giboní miminko. Jednalo se o čtvrté přeživší mládě, které se mělo celý rok čile k světu.

Neuplynulo ani dvanáct měsíců a 7.12.2020 při ranní kontrole ošetřovatelky zaslechly v ubikaci primátů nezvyklý zvuk. V mateřské náruči bylo další mládě.

Jelikož jsou mláďata gibonů po narození téměř holá, matka je nosí schované v náručí a přidržuje si je na břiše. Tím je chrání před chladem a okolním světem. Stejně tak se na břiše matky drží mláďata zhruba do dvou let. Pegy tak u sebe měla roční Megi a čerstvé mládě. 

Není vůbec běžné, aby se primáti z rodu gibonů rozmnožovali tak četně jako je tomu v ZOO Dvorec. 

Dospělá samice rodí za celý svůj život 5 - 6 mláďat. Dospívá ve věku zhruba šesti let. Reprodukční činnost s pozitivním výsledkem se tak opakuje v rozmezí 4 až 5 let.

V únoru 2015 jsme se radovali z prvního odchovu a v prosinci 2020 je zde již páté přeživší mládě. Záměrně zmiňujeme přeživší, protože v únoru 2018 se jednalo o dvojčata. Jedno z mláďat se narodilo mrtvé.

V chovu gibonovitých je tato naše rodinka naprostou raritou.

Proces přirozeného odchovu je pro samici náročný a proto byla přehodnocena krmná dávka, která se navýšila o plody s vysokým obsahem vitamínů, minerálů a důležitých složek. Kondice všech členů skupiny je pečlivě kontrolována a hlídána.

Letošní Vánoce oslaví giboni se třemi potomky - Oliverem,Megi a prcek bez jména. Dva nejstarší již našli nové domovy v jiných zoo.


Ilustrační fotografie k článku Prvním mládětem roku je gibon.

Prvním mládětem roku je gibon.

Skupinka gibonů čítala před dvěma roky čtyři členy. Velkou radost nám nadělila samice do třetice, 7.února porodila dvojčata. Jedná se o světový úspěch.

Ilustrační fotografie k článku Gibon lar, též gibon běloruký

Gibon lar, též gibon běloruký

je pravděpodobně nejznámějším druhem gibona a tudíž i celé čeledi gibonovití. Gibon lar je stejně jako jiní giboni, vysoce specializovaný na život v korunách stromů.

Ilustrační fotografie k článku Hellboy a Oliver mají narozeniny

Hellboy a Oliver mají narozeniny

Bratři, kteří se narodili v odstupu třech let téměř ve stejný den. Narozeniny slavili 8. 2. 2019. Hellboy oslavil 4 roky a Oliver 1 rok.

Ilustrační fotografie k článku Gibon jako dáreček

Gibon jako dáreček

Největším oceněním práce ošetřovatelů je zdravé, prosperující a rozmnožující se zvíře. Dárek, který obdrželi jen pár dní před Štědrým dnem, je mládě gibona lara.

Ilustrační fotografie k článku Ještě neoslavila první rok a už má dalšího sourozence

Ještě neoslavila první rok a už má dalšího sourozence

Malá samička gibona lara Megi přišla na svět přesně před rokem. Neuplynul ani jeden rok a rodiče jí pořídili dalšího sourozence. Vánoce tak oslaví jako pětičlenná rodina.