Jak si lvíčata poradila s dýněmi

Nepřítomnost návštěvníků způsobuje nejenom finanční problémy, ale může také výrazně ovlivnit chování zvířat.


Jak si lvíčata poradila s dýněmi
13.11.2020 1199x Běžný den

Jak si lvíčata poradila s dýněmi

Lev je jediná kočkovitá šelma zdržující se ve skupinách. Pokud se nevěnuje své nejoblíbenější činnosti, spánku a lenošení, tak loví nebo se přesouvá za stínem a udržuje si své teritorium.

Zvířata chovaná v lidské péči mají o potravu postaráno. Zbývá jim tak část dne nevyplněná a tento čas by měla mít nahrazený zábavou. Pokud se jedná, jako v případě naší pětice, o odrostlá lvíčata není to až tak složité. Většinou si zábavu užívají vzájemným "lovením" a honěním po výběhu. Každá zábava však jednou omrzí a tak musí člověk do expozice umístit předměty, které hru zpestří nebo odvedou nevšedním směrem.  

K tomu dobře slouží přírodní předměty jako jsou dýně, šišky, větve, duté kmeny. Pokud není jiná možnost dobrou zábavou jsou tvrdé míče, plastové kanystry a podobné předměty. Představa vlastního úlovku v šelmách evokuje lovecké pudy, které mají vrozené.

Enrichment udržuje u zvířat dobrou psychickou pohodu a odvádí je od nudy. Jedním takovým enrichmentem jsou také návštěvníci, kteří už začínají v zoologických zahradách chybět.